Hlavní obsah

Irák poprvé bombardoval Islámský stát i v Sýrii

Bagdád

Irácký premiér Hajdar Abádí v pátek oznámil, že irácké vzdušné síly podnikly první nálety na pozice Islámského státu v Sýrii. Uvedla to agentura AP. Irák nevylučuje ani pozemní akce proti džihádistům v sousední zemi.

Foto: Profimedia.cz

Irácká F-16

Článek

„Musíme proti terorismu, který se snaží zabíjet naše syny a občany, bojovat kdekoliv, tak jsme dali příkazy letectvu útočit na pozice Islámského státu v Husajbě a Bukamalu na syrském území," uvedl Abadí v prohlášení.

Podle zástupce irských bezpečnostních sil Hajdara Sumariho byl podniknut úspěšný nálet na pozice Islámského státu v Abú Kamalu v provincii Dajr az-Zaur, který leží u syrsko-irácké hranice. Letectvo použilo stroje F-16, dodané z USA.

Sumari dodal, že nešlo jen o tento útok. Letadla prý podnikla i další – jako odvetu za poslední pumové atentáty v Bagdádu.

Zdůraznil, že nálety budou pokračovat. Mají připravit půdu pro ofenzívu u iráckého Al-Káimu, který se nachází u syrské hranice. Sumari doplnil, že je možné, že při akci vniknou na syrské území i pozemní vojska, bude-li to nutné.

U Al-Káimu v půlce února útočily irácké F-16 na dům, kde měl jednat s veliteli chalífa Islámského státu abú Bakr Bagdádí. [celá zpráva]

Abú Kamal, kde útočila irácká letadla nyní, se nachází nedaleko přechodu Al-Káim. Islámský stát je v oblasti aktivní, využívá ji pro přesouvání svých bojovníků mezi Sýrií a Irákem.

Město Abú Kamal během syrské občanské války ovládla v červenci 2012 Svobodná syrská armáda, Islámský stát dobyl město v lednu 2014.

Loni se ho pokusila dobýt zpět Nová syrská armáda, která spadá pod Svobodnou syrskou armádu. Přestože ji podporovala CIA, neuspěla a utrpěla porážku.

IS útočil na jordánské pohraničníky

Islámský stát podnikl v pátek ojedinělý útok na západě Iráku u jordánských hranic, přičemž zabil u přechodu v Tarbílu nejméně patnáct pohraničníků, napsala agentura AFP.

„Dáíš (hanlivý arabský akronym pro Islámský stát – pozn. red.) podnikl za pomoci sebevražedného atentátníka v autě a ozbrojenců útok na 2. pohraniční pluk u Tarbílu,“ uvedl jordánský představitel.

Útok přišel z několika směrů a vyžádal si životy 15 pohraničníků včetně dvou důstojníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám