Hlavní obsah

Hamás oznámil propuštění dvou rukojmích, o dalších 50 se podle médií jedná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hamás propustil ze zajetí dvě ženy, které držel jako rukojmí, uvedl mluvčí ozbrojeného křídla skupiny Abú Ubajdá. Tvrdí, že to bylo z humanitárních a zdravotních důvodů.

Foto: Janis Laizans, Reuters

Rodiny rukojmích odvlečených do Pásma Gazy se sešly v Tel-Avivu u prostřeného stolu s prázdnými místy pro jejich blízké

Článek

Zpravodajský web televize Al-Džazíra napsal, že propuštěnými ženami jsou Nurit Jicchaková a Jocheved Lifšicová. Izrael ale zatím jejich propuštění nepotvrdil.

Abú Ubajdá, který nyní pobývá v Káhiře, podle webu listu Ha’arec uvedl, že propuštění obou rukojmích zprostředkoval Egypt a Katar.

Ženy by nejdřív měly být předány zástupcům Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) a poté by se pravděpodobně přes Egypt měly dostat do Izraele. Zdroj obeznámený s průběhem vyjednávání ale zatím nepotvrdil, že by se MVČK do akce nějak zapojil.

Propustili jsme dvě americká rukojmí, matku s dcerou, oznámil Hamás

Blízký a Střední východ

Jedná se o dalších 50 rukojmích s dvojím občanstvím

Podle serveru i24 by měl MVČK pomoci při propuštění dalších pěti desítek rukojmích s dvojím občanstvím. Izrael ale údajně není účastníkem jednání o široké dohodě, na jejímž základě by měli být propuštěni. Zásadní je přitom katarské zprostředkování.

K předání velké skupiny rukojmích by mělo dojít v oblasti Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Dohody by mělo být dosaženo v nejbližších hodinách, uvedl server.

Izraelská armáda zatím chystanou dohodu nekomentovala.

První byly Američanky

Hamás propustil „z humanitárních důvodů“ první dvě rukojmí v pátek. Šlo o matku s dcerou Judith a Natalii Ra’ananovy, které měly kromě izraelského také americké občanství. Na svobodu se dostaly díky katarskému zprostředkování.

Hamás při útoku na Izrael ze 7. října do Pásma Gazy podle Reuters unesl kolem 200 rukojmích, z toho bylo nejméně 13 Američanů.

Dalších 50 rukojmích mají jiné radikální skupiny v Pásmu Gazy, uvedl Abú Ubajdá. Přes 20 rukojmích podle islamistů zabily izraelské nálety.

Reklama

Výběr článků

Načítám