Hlavní obsah

Egypt znepokojuje hrozba vysídlení Palestinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Káhiře panuje znepokojení, že by izraelské obléhání a bombardování mohlo vysídlit Palestince z Pásma Gazy. Stejně jako jiné arabské státy se podle agentury Reuters Egypt domnívá, že Palestinci by měli zůstat na svých územích. Zároveň Egypt oznámil, že „pracuje“ na zajištění humanitárních dodávek pro obyvatele enklávy.

Více než 400 000 Palestinců bylo vnitřně vysídleno v důsledku izraelského útoku na Gazu.Video: Reuters

 
Článek

Úřad egyptského prezidenta Abdala Fattáha as-Sísího podle agentury Reuters uvedl, že Egypt odmítá jakýkoli plán na vysídlení Palestinců „na úkor jiných zemí“ a zdůraznil, že „zjištění vlastní bezpečnosti je pro Egypt nepřekročitelnou linií“.

V praxi to znamená, že Káhira není nakloněna přijetí většího množství palestinských uprchlíků.

Foto: Pool New, Reuters

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí

Egypt kontroluje hraniční přechod Rafáh, který je aktuálně jedinou potenciální cestou ven z Gazy. Rafáh je ale většinou uzavřený. V sobotu egyptské úřady oznámily, že ho do 17 hodin místního času otevřely, ale jen pro cizince. Fungování přechodu také podle Reuters narušuje izraelské bombardování, které se k Rafáhu přibližuje a zničilo většinu přístupových komunikací k němu.

Izrael a Gaza v souvislostech: Velký speciál Novinek o Blízkém východě

Blízký a Střední východ

Egyptský prezident zároveň oznámil, že jedná s mezinárodními partnery o doručení humanitární pomoci do Pásma Gazy. Dohody se ale zatím nepodařilo dosáhnout, a tak se dodávky od více států hromadí na Sinajském poloostrově.

Na letišti v Aríši přistálo v uplynulých dnech osm letadel naložených humanitární pomocí z Turecka, Spojených arabských emirátů, Jordánska, Tuniska a Světové zdravotnické organizace. Čeká tam také konvoj více než stovky kamionů, které potřebují získat povolení ke vstupu do Gazy.

Hamás staví na evakuačních silnicích zátarasy. Použijí vás jako živé štíty, varuje Palestince Izrael

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám