Hlavní obsah

Dokud USA nezruší sankce, žádná schůzka nebude, vzkázal Rúhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Naděje na zklidnění napjatých vztahů mezi Spojenými státy a Íránem vydržela zhruba 24 hodin. Očekávání zchladil svým úterním vyjádřením íránský prezident Hassan Rúhání. Oznámil, že rozhovory s americkým prezidentem Donaldem Trumpem mohou začít pouze tehdy, pokud USA zruší protiíránské sankce, napsala agentura DPA.

Foto: Pool New, Reuters

Íránský prezident Hassan Rúhání.

Článek

„Pokud k tomu dojde, můžete mluvit o pozitivnějším vývoji,“ řekl Rúhání a dodal: „Pouhé fotografování s Hassanem Rúháním není možné.“ Zdůraznil, že „Teherán jaderné zbraně nikdy nechtěl“. Podle jeho slov je Írán vždy připraven jednat.

Americko-íránský konflikt byl jedním z centrálních témat jednání skupiny G7. Francouzský prezident Emmanuel Macron po jednání sedmi nejvyspělejších ekonomik světa oznámil, že v následujících týdnech by se prezidenti obou zemí Donald Trump a Hassan Rúhání mohli sejít.

„Vytvořili jsme podmínky pro toto setkání,“ řekl Macron. Předpokládá se, že by se schůzka mohla odehrát na konci září během zasedání Valného shromáždění OSN, kam mají oba státníci zavítat.

Měla by řešit současnou krizi vyvolanou loňským odstoupením USA od smlouvy o íránském jaderném programu a obnovou protiíránských sankcí.

Spojené státy loni oznámily, že odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Tu americký prezident Trump označil za „katastrofální“. Uvalil tehdy zároveň na islámskou republiku nové sankce. Trump tvrdí, že chce dosáhnout s Íránem nové dohody, Teherán ale musí přestat podporovat terorismus. Spojené státy zároveň nedovolí, aby Írán získal jaderné zbraně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám