Hlavní obsah

Trump by se mohl setkat s íránským prezidentem, tvrdí Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biarritz

Americký prezident Donald Trump se by se v příštích týdnech mohl setkat s íránským prezidentem Hassanem Rúháním, oznámil to po jednání sedmi nejvyspělejších ekonomik světa G7 francouzský prezident Emmmanuel Macron. Právě americko-íránský konflikt byl jedním z centrálních témat jednání G7.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Donald Trump (vlevo) a prezident Emmanuel Macron

Článek

„Vytvořili jsme podmínky pro toto setkání,“ řekl Macron a pokračoval: „Pro nás jsou velmi důležité dvě věci. Írán nesmí nikdy mít jaderné zbraně a nesmí destabilizovat region”.

O uspořádání schůzky mezi americkým a íránským prezidentem se jedná.

„Doufám, že v příštích týdnech se na základě těchto rozhovorů podaří dosáhnout vrcholné schůzky mezi prezidentem Rúháním a prezidentem Trumpem," řekl francouzský prezident. Varoval nicméně, že "nic není hotovo" a celá záležitost je "nanejvýš křehká".

Na popud Macrona přiletěl překvapivě do Biarritzu, kde se summit G7 konal, íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf. S americkou stranou se nevedly žádné oficiální rozhovory, ale prezident Donald Trump zdůraznil, že se Zarífovou návštěvou souhlasil, napsal server týdeníku Focus.

Macron měl amerického prezidenta o své iniciativě předem informovat a také ho požádal o souhlas. „Věděl jsem, co dělá, a všechno jsem schválil,“ řekl Trump.

Se Zarífem se ale nesešel, je na to „příliš brzy“. Trump zdůraznil, že nepracuje pro pád íránské vlády. Spojené státy chtějí podle Trumpa dosáhnout pouze toho, aby Írán nezískal jaderné zbraně.

Také z Teheránu zněl smířlivý tón. Íránský prezident Hassan Ruhání podpořil mediační úsilí svého ministra zahraničí: „Je v našem národním zájmu používat všechny dostupné prostředky.“

Reklama

Související články

Írán podmiňuje dialog s USA úctou

Írán by byl ochoten vést rozhovory s USA o svém jaderném programu, pokud Washington „projeví úctu“, nicméně Teherán se nedá k jednáním donutit. V sobotu to...

Výběr článků

Načítám