Hlavní obsah

Do tunelů pod Pásmem Gazy se už pumpuje voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael už zaplavuje tunely Hamásu na severu Pásma Gazy mořskou vodou, uvedl server Fisrtpost, který zveřejnil i tweet s videem zachycujícím vodu proudící do jednoho z tunelů. Izraelské obranné síly už v půlce listopadu instalovaly pět pump na severu pásma s cílem, aby začaly podzemní tunely plnit slanou vodou ze Středozemního moře. Není však jisté, zda nejde zatím jen o test.

Foto: Israel Defense Forces, Reuters

Vstup do jednoho z tunelů v Pásmu Gazy

Článek

Pět pump bylo instalováno u uprchlického tábora Šátí. Do tunelů mohou pumpovat tisíce kubíků vody za hodinu. Izraelská armáda potvrdila listu The Wall street Journal, že zvažuje zaplavení tunelů, ale ještě se k němu nerozhodla.

Na síti X se rovněž objevil záběr letáku s Davidovou hvězdou a nápisem v arabštině naznačujícím zaplavení tunelů. „A zachvátila je potopa, neboť byli nespravedliví,“ stojí na letáku. Jde o citaci z Koránu, konkrétně 14. verš súry Pavouk o tom, že Bůh podrobuje zkouškám i ty, kdož vyznali svou víru.

Citace ukazuje i izraelský drsný smysl pro humor a ironii, protože hnutí Hamás nazvalo svou teroristickou operaci ze 7. října, při níž byli vražděni obyvatelé kibuců a návštěvníci hudebního festivalu, „Povodní al-Aksá“. Novinky však nemají možnost ověřit pravost letáku ani záběrů vody v tunelech.

Izraelská soda se vysmívá OSN. „Hamás neznásilňoval, šlo o legitimní odboj“

Blízký a Střední východ

Dosud se spekulovalo, že Izrael míní se zaplavením tunelů počkat, až Hamás a Islámský džihád propustí všechny rukojmí, neboť mají být drženi „na bezpečných místech a v tunelech“. Sever Pásma Gazy, kde jsou instalovány pumpy, je však pod kontrolou izraelské armády a nedá se předpokládat, že by tam byli drženi ještě nějací rukojmí.

Nelze ani vyloučit, že záběr zachycuje jen test pumpování vody.

I když proti zničení tunelů teroristů z Hamásu na Západě nikdo nic nemá, objevují se obavy z možného znehodnocení zásob podzemních vod, zasolení zemědělské půdy a podmáčení základů budov stojících nad tunely, které by se následně mohly propadnout nebo zřítit. Problémem také je, že není známo, jak tunely pod pásmem vedou a kudy by voda proudila. Také není jasné, jak jsou tunely izolovány od okolí a jaká je kolem nich zemina.

Egypt stejným způsobem zaplavil před deseti lety vodou tunely okolo pod hranicí oddělující Pásmo Gazy od Egypta.

Při tvrdých bojích v Pásmu Gazy se podařilo objevit zbraně u škol

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám