Hlavní obsah

Chameneí: Očekávání Západu, že Írán omezí raketový program, je stupidní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v neděli označil očekávání západních zemí, že Írán omezí svůj raketový program, za stupidní a idiotské. Naopak vyzval íránské revoluční gardy k masové výrobě raket.

Foto: Khamenei.ir/Handout/Files , Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Spojené státy a jejich spojence íránský raketový program velmi znepokojuje. Obávají se totiž, že rakety by mohly nést jaderné hlavice. Írán vývoj jaderných zbraní popírá, píše agentura Reuters.

"Očekávají, že omezíme svůj raketový program, a mezitím neustále hrozí Íránu vojenským zásahem. Takže je to stupidní, idiotské očekávání," citovala Chameneího oficiální íránská tisková agentura IRNA.

Chameneí v dubnu prohlásil, že Írán by měl pokračovat v rozhovorech se světovými velmocemi s cílem ukončit dlouhotrvající spory ohledně íránského jaderného programu, nesmí se však vzdát dosud dosažených úspěchů v tomto programu.

Írán: Cesta k jaderné technologii nebude zastavena

V úterý začne ve Vídni další kolo jednání šesti světových velmocí s Íránem o jeho jaderném programu. Íránský prezident Hasan Rúhání v neděli zopakoval, že Teherán nehodlá od jaderného programu ustoupit, signalizoval však připravenost k zajištění větší transparentnosti tohoto programu.

"Íránská cesta k jaderné technologii je správnou cestou a nikdy nebude zastavena," prohlásil prezident. Zopakoval také, že Írán neusiluje o získání jaderných zbraní. Teherán by měl podle něj lépe vysvětlovat svůj jaderný program, aby zabránil "špatně smýšlejícím" lidem manipulovat se světovým míněním. "To, co můžeme světu nabídnout, je větší transparentnost," citovala Rúháního agentura Reuters.

Rúhání je umírněnější než jeho předchůdce Mahmúd Ahmadínežád. Chameneí prezidentův vstřícnější postoj vůči západu v minulosti podpořil, vyjádřil však také pochybnosti o tom, zda je Západ připraven vzdát se svého nepřátelství vůči Teheránu, píše Reuters.

Írán se loni s mocnostmi dohodl na půlročním režimu, který mu zaručuje uvolnění části sankcí, jestliže omezí některé aktivity jaderného programu. Teherán se zavázal mimo jiné k tomu, že přemění existující zásoby obohaceného uranu na neškodný oxid uranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám