Hlavní obsah

Američtí senátoři chtějí blokovat dodávky F-16 do Turecka, dokud neschválí rozšíření NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nadstranická skupina amerických senátorů se písemně obrátila na amerického prezidenta Joea Bidena, aby odložil prodej stíhaček F-16 do Turecka do doby, než Ankara bude souhlasit se vstupem Švédska a Finska do NATO.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Plně vyzbrojený letoun F-16 tureckého letectva po vzletu ze základny Incirlik

Článek

Dopis 27 senátorů přišel v době, kdy Finsko a Švédsko čekají na souhlas se vstupem do Aliance. Stojí v něm, že Kongres nemůže zvažovat budoucí podporu (Turecka) včetně schválení prodeje F-16, dokud Turecko neratifikuje přístupové protokoly umožňující vstup obou skandinávských zemí do paktu.

„Neúspěch ratifikace nebo předložení (delšího) harmonogramu ratifikace ohrožuje jednotu Aliance v klíčovém okamžiku, kdy Rusko pokračuje v nevyprovokované invazi na Ukrajinu,“ stojí v dopisu, který současně vyzdvihuje oboustranně výhodný bezpečnostní vztah s USA s Tureckem.

Švédsko není zlobivé dítě. Do NATO půjdeme spolu, prohlásila finská premiérka

Evropa

Kongresmani ve čtvrtek zmínili, že Turecko je „cenným spojencem NATO při pokračující ruské invazi na Ukrajinu“, ale upozornili, že blokování vstupu obou zemí do NATO pracuje proti Ankaře.

Turecko vstup blokuje

Turecko se vzpouzí, prezident Recep Tayyip Erdogan naznačil, že nyní by mohl ratifikaci odmítnout, protože obě země slouží jako „hotel pro teroristické organizace“. Je v nich mnoho Kurdů, které za teroristy považuje jen Ankara.

Minulý týden bylo setkání představitelů Turecka, Švédska a Finska odloženo kvůli aktivistovi, který ve Stockholmu zapálil korán.

Zdroje z Kongresu sdělily stanici CNN, že se Bidenova administrativa připravuje požádat zákonodárce, aby schválili prodej F-16 do Turecka.

Turecko bylo původně zapojeno do programu výroby stíhaček F-35, jichž mělo dostat sto. Nedostalo však žádnou poté, co si koupilo ruský systém protivzdušné obrany S-400.

Ankara, která má problém, že výzbroj tureckého letectva zastarává, zvažovala dokonce pořízení Suchojů Su-35.

Nakonec se v roce 2021 rozhodla pořídit si 40 dalších strojů F-16 a modernizačních souprav pro úpravu 79 starších verzí těchto letadel za cca 20 miliard dolarů. Součástí obchodu je také 900 střel vzduch-vzduch a 800 leteckých pum.

Protože neustává napětí mezi Tureckem a Řeckem, USA prodá Aténám 30 letadel F-35, aby utlumilo řecké protesty proti dodávkám nových F-16 Turkům.

Do NATO má blíže Finsko. Dokud budou ve Švédsku pálit korán, ať se ani neobtěžují, vzkázal Erdogan

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám