Hlavní obsah

Američané zveřejnili záběry ze zásahu proti Bagdádímu. Plazil se s dětmi do díry, řekl generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké ministerstvo obrany ve středu zveřejnilo první záběry z víkendového zásahu proti vůdci takzvaného Islámského státu (IS) abú Bakrovi Bagdádímu na severozápadě Sýrie. Pentagon zároveň varoval, že by se teroristická organizace mohla pokusit o odvetný útok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pentagon zveřejnil první záběry ze zásahu proti BagdádímuVideo: Reuters

 
Článek

Zrnité video zachycuje vojáky speciálních sil blížící se k objektu, jak střílejí na radikály, kteří utíkají z místa, kde se skrýval Bagdádí. Nejdramatičtější sekvence ukazuje mohutný sloup kouře stoupající ze země poté, co zásah americké bomby srovnal se zemí areál, v němž se samozvaný chalífa skrýval.

Objekt byl po akci srovnán se zemí. Generál Kenneth McKenzie, který velí americkým silám na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM), vysvětlil, že zničením objektu má být alespoň částečně zajištěno, že se toto místo nestane pro teroristy poutním nebo památným místem.

Potvrdil rovněž dřívější spekulace a oznámil, že Bagdádího tělo bylo do 24 hodin po jeho smrti hozeno do moře „v souladu se zákony ozbrojených konfliktů“.

S tělem Bagdádího naložili Američané stejně jako s bin Ládinem

Amerika

Generál dodal, že zničené budovy vypadaly jako „velké parkoviště s mnoha výtluky”.

Foto: Department Of Defense, Reuters

Záběr amerických speciálních sil z útoku na komplex v Sýrii, v němž se nacházel šéf Islámského státu abú Bakr Bagdádí

Plazil se s dětmi do díry 

McKenzie také upřesnil, že v tunelu, kam byl šéf IS zahnán a kde se odpálil, s ním  nezahynuly tři jeho děti, jak se dříve uvádělo, ale jen dvě.

„Plazil se do díry se dvěma malými dětmi a odpálil se, když jeho lidé stáli na zemi. Na základě toho můžete odvodit, co to bylo za člověka,“ řekl McKenzie na dotaz, jak se Bagdádí při akci choval. Trumpova slova, že fňukal a kňoural, ale nemohl potvrdit.

Generál také uvedl, že v domě byly zabity čtyři ženy, které měly na sobě vesty s výbušninami, a jeden muž. Dodal, že také padl neupřesněný počet mužů, kteří začali pálit na americké vrtulníky. „Chtěl bych ujistit, že navzdory vysokému tlaku a významu tohoto útoku se udělalo vše, co bylo možné, aby nebyly civilní oběti a uchránily se děti, u nichž panovalo podezření, že jsou v objektu.

Čeká se odveta

McKenzie dodal, že se počítá s možnou odvetou. „Očekáváme, že se pokusí o nějaký odvetný útok. Jsme na to připraveni,” ujistil.

Bagdádího při víkendové operaci zabilo speciální americké komando, když zaútočilo na dům v provincii Idlib u turecké hranice.

Foto: Department Of Defense, Reuters

Komplex v Sýrii, kde se ukrýval Bagdádí, před útokem a po něm

Za úspěch sobotní operace vděčí členové amerických speciálních sil spolehlivému informátorovi. Šlo o bývalého člena IS, který se v minulosti podílel na budování útočiště pro Bagdádího v Sýrii, ale který přestal být loajální, když ho Islámský stát připravil o příbuzného.

Hrdinný pes Conan se vrhl na Bagdádího, ten se pak odpálil

Blízký a Střední východ

Američané měli detailní informace o místě pobytu šéfa IS včetně rozmístění místností v budově, tunelů pod ní a počtu strážců. Bagdádí zemřel, když byl zahnán do skrýše v tunelu, kde odpálil nálože připevněné na své vestě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám