Hlavní obsah

Američané zaútočili na východě Sýrie na milice podporované Íránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda zaútočila v úterý v severovýchodní Sýrii na základny milicí podporovaných Íránem. Příkaz k útoku dal prezident Joe Biden. Armáda reagovala na předchozí raketové zásahy míst poblíž základny, kde jsou Američané.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Příslušník amerického letectva před útočným dronem MQ-9 Reaper.

Článek

O útocích v provincii Dajr Az-Zaur informovalo americké střední velitelství CENTCOM, pod které spadají jednotky působící na Blízkém východě, v oblasti Perského zálivu a v severní Africe. Uvedlo, že cílem úterního útoku, který byl proveden na rozkaz amerického prezidenta, byla infrastruktura Íránem podporovaných skupin v syrské provincii Dajr az-Zaur.

„Americké síly provedly na příkaz prezidenta Bidena přesné letecké údery v syrském Dajr az-Zauru. Dnešní útoky byly nutné kvůli ochraně amerických vojáků před útoky. Spojené státy nevyhledávají konflikty, ale budou pokračovat v provádění nutných opatření na ochranu a obranu našich lidí,“ řekl mluvčí CENTCOM Joe Buccino.

Útok na americkou základnu

Důvodem bylo, aby se neopakovaly útoky na americké pozice. Dne 15. srpna zaútočily íránské drony na americkou základnu At-Tanf poblíž irácké hranice. Tehdy nevznikly žádné škody ani nebyl nikdo zraněn.

Sýrie uznala nezávislost dvou proruských útvarů na východě Ukrajiny

Blízký a Střední východ

Americké útoky Buccino označil za adekvátní záměrnou akci, která má odradit od útoků Íránem podporované skupiny. Řekl, že Američané v úterý mířili na bunkry používané ke skladování munice a na objekty logistické podpory.

Při pozorování lokalit využívaných proíránskými skupinami napočítali Američané v jednom komplexu 13 bunkrů. Podle Buccina americký útok mířil na část těchto bunkrů, u nichž bylo jisté, že tam nejsou lidé. Záměrem bylo skladiště zničit a podle mluvčího nepřišel nikdo o život.

Damašek vyzval ke stažení amerických vojáků

Syrská média o útoku neinformovala, ale syrský ministr zahraničí Fajsál Mikdád vyzval v úterý americké a turecké jednotky, aby se stáhly ze syrského území: „USA jsou na straně, která podporuje terorismus v Sýrii, ničí její infrastrukturu a hospodářství a pokračuje v plundrování jejích přírodních zdrojů a zavádí nátlaková ekonomická opatření, která jsou porušením charty OSN.“

Dodal, že Američany podporované syrské milice by měly stát na straně své země. Pod jejich kontrolou je část ropných polí na východě země.

Reklama

Související témata:
Al-Tanf

Výběr článků

Načítám