Hlavní obsah

Američané vybombardovali v Sýrii tábor Al-Káidy, zabili sto bojovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Při čtvrtečním náletu amerického bombardéru B-52 a bezpilotních letadel v Sýrii bylo zabito sto radikálů z Al-Káidy. Agentuře AP to řekl představitel amerického ministerstva obrany, který si nepřál být jmenován. Zasažen byl výcvikový tábor v odlehlé oblasti na severozápadě Sýrie.

Foto: Reuters

B-52 Stratofortress operují ze základny al-Udejd v Kataru. Archivní foto.

Článek

Představitel Pentagonu řekl, že při náletu bylo zasaženo jádro příslušníků Al-Káidy včetně mnoha z těch, kteří se tam přesunuli loni, aby si vybudovali svůj opěrný bod. Dodal, že panuje přesvědčení, že si útok v odlehlé rurální oblasti nevyžádal civilní oběti.

Podle agentury Reuters shodila letadla 14 bomb na tábor v provincii Idlíb západně od Aleppa, což je oblast kde působí bývalá Fronta an-Nusra, která byla až do léta spojena s al-Káidou, než se přejmenovala na Frontu dobytí Levanty (Džabhát Fatah aš-Šám) a podle svého vyjádření přetrhala vazby s touto teroristickou organizací, což je ale obecně zpochybňováno.

Exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii, uvedla, že v pátek při náletu na severozápadě Sýrie zemřelo přes čtyřicet členů této skupiny, i když zatím není jasné, zda jde o stejný vzdušný útok.

Spojené státy už neútočí jen na Islámský stát a začaly bombardovat i další radikální uskupení v Sýrii z obav, aby se k nim po porážce Islámského státu nepřidali jeho bojovníci.

Jde nejméně o třetí nálet na danou oblast. V úterý se tam podařilo zabít vysokého velitele Al-Káidy Tunisana Muhammada Habíb Búsadúna, který byl zapleten i do plánů na útoky na západě. Už 12 ledna se podařilo zabít u Sarakíbu na severozápadě Sýrie jiného tuniského operativce al-Káidy Abda Džálila Muslímího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám