Hlavní obsah

Američané podezřívají Rusy, že věděli o syrském plynovém útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy podezírají Rusko, že vědělo, že syrské letectvo podnikne plynový útok na Chán Šajchún, k němuž došlo před týdnem. Agentuře AP to v pondělí sdělil vysoký americký představitel, který si nepřál být jmenován. Sýrie i Moskva dál popírají, že by za útokem byla syrská armáda.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Muž s kyslíkovou maskou po plynovém útoku v Sýrii

Článek

Americký představitel uvedl jako důkaz, že nad nemocnicí, kam převáželi otrávené, kroužil ruský dron. O dronu se vědělo, ale do pondělí nebylo známo, že byl ruský, a ne syrský.

Několik hodin poté, co dron odletěl, zaútočil v Rusku vyrobený stíhací bombardér na nemocnici. Zatím není jasné, zda šlo o letadlo ve výzbroji syrských, nebo ruských vzdušných sil, protože používají stejné typy letadel. Podle Američanů měl být tento nálet pokusem zamaskovat použití chemických zbraní při útoku na Chán Šajchún.

Zdroj agentury AP zdůraznil, že není žádný důkaz, že by se Rusové jakkoli podíleli na útoku chemickými zbraněmi. Podle něj ale přítomnost průzkumného dronu nad nemocnici nebyla náhodná, a Rusko tudíž muselo vědět, že se chystá útok chemickými zbraněmi a že oběti budou hledat lékařskou pomoc. Představitel ale neuvedl přesné časy, kdy byl dron nad nemocnicí.

O tom, jak moc je informace relevantní, lze zatím jen spekulovat. Jiný americký představitel totiž dodal, že Spojené státy ještě nemají jasno v tom, zda Rusko vědělo předem o nasazení chemických zbraní.

Američané ale už dříve oznámili, že ruští experti působí na základně Šajrát, odkud byl zřejmě útok podniknut a kterou pak zničily americké střely s plochou dráhou letu Tomahawk. [celá zpráva]

Obvinění, že Rusko vědělo předem o útoku, je silné i na mimořádné špatné vztahy mezi Moskvou a Washingtonem.

Foto: Reuters

Tomahawk vypálený z raketového torpédoborce USS Porter

Tlak na Moskvu přes G7 nevyšel

Kvůli incidentu letí tento týden do Moskvy americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Ještě předtím se sejde s představiteli spojenců na Blízkém východě, uvedla BBC.

Snaha uvalit sankce na syrské a také ruské vysoké důstojníky na summitu ministrů zahraničních věcí sedmi ekonomicky nejsilnějších zemí G7 ale nevyšla. Britský návrh byl odmítnut. Britská premiérka Theresa Mayová přitom řekla po telefonu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že je nutné dát najevo Rusku, že není v jeho strategickém zájmu podporovat syrského prezidenta Bašára Asada. Trump a německá kancéřka Angela Merkelová se shodli, že by měl být Asad pohnán k zodpovědnosti. Spekulovalo se však o tom, že sankce neprojdou, i když Tillerson na summitu řekl, že „vláda Asadovy rodiny se blíží ke konci“. Italský ministr zahraničí Angelino Alfano řekl, že Rusko nesmí být kvůli Sýrii zahnáno do kouta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ministři G7 se sešli v italské LucceVideo: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová řekla po telefonu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že je nutné dát najevo Rusku, že není v jeho strategickém zájmu podporovat syrského prezidenta Bašára Asada. Trump a německá kancéřka Angela Merkelová se shodli, že by měl být Asad pohnán k zodpovědnosti. Není ale jasné, zda se G7 na sankcích shodne – proti může být právě Německo a také Itálie.

Asad i Moskva ostatně popírají, že byl syrská armáda podnikla útok chemickými zbraněmi. Tvrdí, že zasáhli sklad radikálů, kteří chemikálie ukrývali. [celá zpráva]

USA budují v Sýrii letecké základny 

Tillerson současně řekl, že Spojené státy nezmění postoj k Sýrii a že prioritou je porazit Islámský stát.

Spojené státy už kvůli tomu podle serveru Debka dobudovávají pátou a největší leteckou základnu v Sýrii u Tabky, asi padesát kilometrů od hlavního města Islámského státu Rakky, kde by mělo být na 2500 příslušníků amerických vojsk. Další letiště jsou na severu a východě Sýrie u irácké a turecké hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám