Hlavní obsah

Ahmadínežád dostal vízum do USA

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Spojené státy schválí žádost íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda o udělení amerického víza, aby se mohl zúčastnit hlasování Rady bezpečnosti OSN o dalších sankcích proti Teheránu. Oznámil to v pátek mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormick.

Článek

Jak dodal, USA udělily Ahmadínežádovi vízum už v minulosti a učiní tak opět, aby tak naplnily své povinnosti coby hostitelská země sídla OSN.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád chce příští týden přijet do USA soukromým letadlem. Provázet ho má přes 25 členů ochranky, z nichž většina má zůstat na palubě a na newyorském letišti JFK a stroj střežit.

Informoval o tom v pátek server Drudge Report. Cesta zjevně souvisí s úmyslem prezidenta oponovat v RB nové sankční rezoluci, jejíž návrh ve čtvrtek předložilo 15člennému orgánu OSN pět velmocí a Německo. [celá zpráva]

Ahmadínežád to dal najevo v minulých dnech, kdy se zároveň o RB vyjádřil s hlubokým despektem a případnou rezoluci označil za "cár papíru".

Embargo je podle Íránu nezákonné

Dokument, o němž se má hlasovat příští týden, zesiluje sankce z prosince 2006 poté, co Írán znovu ignoroval výzvu RB zastavit obohacování uranu a objasnit jaderný program vzbuzující obavy, že má vojenské aspekty.

Zavádí embargo na export íránských zbraní a rozšiřuje okruh firem a osob spojených s programem jádra a raket, jejichž aktiva v zahraničí mají být zmrazena.

Za nezákonné vměšování označil ve čtvrtek postup RB poradce nejvyššího íránského vůdce Alí Akbar Velajátí a pohrozil, že rezoluce "nezůstane bez odpovědi". Mandátem RB je podle Charty OSN řešit ohrožení mezinárodního míru a bezpečnosti, za které je považováno i riziko zneužití jádra pro vojenské účely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám