Hlavní obsah

Blinken v Číně kritizoval: Rusko by to bez vás mělo na Ukrajině těžší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby Rusko nemělo podporu Číny, bylo by pro něj obtížnější pokračovat ve válce na Ukrajině. Na návštěvě v Pekingu to v pátek prohlásil šéf americké diplomacie Anthony Blinken po jednání s nejvyššími čínskými představiteli včetně prezidenta Si Ťin-pchinga.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Anthony Blinken na návštěvě v Pekingu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, 26. dubna 2024

Článek

Blinken po setkání s čínským prezidentem uvedl, že mu dal jasně najevo své znepokojení nad dodávkami materiálů, včetně obráběcích strojů a mikroelektroniky, které Peking dodává Moskvě a ta je následně používá v ruské válce na Ukrajině.

„Rusko by bez podpory Číny jen těžko udrželo svou agresi na Ukrajinu,“ řekl Blinken po setkání s čínským prezidentem. „Pohánění ruského obranného průmyslu ohrožuje nejen ukrajinskou bezpečnost, ale i bezpečnost Evropy,“ pokračoval.

„Jak jsme Číně již nějakou dobu říkali, zajištění transatlantické bezpečnosti je hlavním zájmem USA. Při našich dnešních (pátečních - pozn. red.) jednáních jsem dal Číně jasně najevo, že se tímto problémem nezabývá,“ zakončil.

Čínský prezident Si Ťin-pching zdůraznil, že Čína a USA musí hledat společnou řeč, ne se pouštět do „zlovolného soupeření“. Dodal, že Čína „je ráda, že vidí sebevědomé, prosperující a vzkvétající Spojené státy“, a že doufá, že „USA se na rozvoj Číny dokážou také dívat v pozitivním světle“.

Čína si vybrala stranu

Americká velvyslankyně při NATO Julianne Smithová komentovala pozici Číny už před Blinkenovým odletem. „Čína nemůže tvrdit, že je v tomto neutrální, když si ve skutečnosti vybrala stranu,“ řekla webu Politico.

Blinken jedná v Pekingu nejen o válce na Ukrajině, ale i o dalších sporných otázkách mezi USA a Čínou. Dotkl se také konfliktu na Blízkém východě, kde Izrael vede rozsáhlé vojenské operace v Pásmu Gazy v odvetě za teroristický útok radikálního hnutí Hamás z loňského října. V posledních týdnech také panuje výrazné napětí mezi Íránem a Izraelem.

„Myslím, že vztahy, které Čína má, mohou být pozitivní ve snaze zmírnit napětí, zabránit eskalaci a zabránit šíření konfliktu,“ řekl Blinken novinářům a dodal, že čínský ministr zahraničí Wang souhlasil, že s ním zůstane v kontaktu ohledně blízkovýchodní problematiky.

Čína i během Blinkenovy návštěvy poskytuje přístav lodi vozící zbraně z KLDR do Ruska. Porušuje sankce

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám