Hlavní obsah

Čína i během Blinkenovy návštěvy poskytuje přístav lodi vozící zbraně z KLDR do Ruska. Porušuje sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína poskytuje kotviště pro ruskou nákladní loď, na kterou se vztahují sankce USA a která se podílí na přesunech severokorejských zbraní do Ruska. V době návštěvy amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Číně to na základě satelitních snímků napsal britský think tank Royal United Services Institute (RUSI), upozornila agentura Reuters. Čínskou pomoc Rusku ve světle války na Ukrajině kritizoval před cestou do Pekingu i Blinken.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho čínský protějšek Wang I

Článek

Zpráva se týká plavidla Angara, které od loňského srpna dopravilo do ruských přístavů tisíce kontejnerů, jež zřejmě obsahovaly severokorejskou munici, podotkl think tank RUSI s tím, že loď od února kotví v čínské loděnici ve východní provincii Če-ťiang.

Washington opakovaně kritizuje Peking, že Moskvě dodává mimo jiné citlivé technologie, které mají vojenské využití.

„Čína nemůže tvrdit, že je v tomto neutrální, když si ve skutečnosti vybrala stranu,“ řekla před Blinkenovým odletem webu Politico americká velvyslankyně při NATO Julianne Smithová. „Pokud by neposkytovala některé z těchto komponentů nebo tuto materiální podporu, Rusko by bylo ve velmi odlišné situaci a mělo by potíže provádět některé z aktů agrese,“ dodala.

Blinken odcestuje na třídenní návštěvu Číny

Amerika

Také samotný Blinken před cestou z těchto důvodů počínání Pekingu kritizoval. „Pokud Čína na jedné straně chce mít dobré vztahy s Evropou a dalšími zeměmi, nemůže na druhé straně přiživovat to, co je největší hrozbou pro evropskou bezpečnost od konce studené války,“ řekl šéf americké diplomacie.

Čínská odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. „Je krajně pokrytecké a nezodpovědné, aby Spojené státy poskytly rozsáhlou pomoc Ukrajině a zároveň bezdůvodně napadaly normální ekonomické a obchodní výměny mezi Čínou a Ruskem,“ řekl v úterý mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin.

Blinken a jeho čínský protějšek Wang I po prvním dni jednání mluvili v méně konfrontačním duchu, ale napětí mezi oběma stranami bylo jasně patrné. „Měly by se Čína a Spojené státy ubírat správným směrem, aby šly stabilně kupředu, nebo by se měly vrátit do sestupné spirály? To je hlavní otázka před našimi dvěma zeměmi a testuje naši upřímnost a schopnosti,“ prohlásil podle CNN čínský ministr zahraničí.

Napětí i kvůli Tchaj-wanu či TikToku

„Doufám, že můžeme dosáhnout určitého pokroku v otázkách, na kterých se naši prezidenti shodli, že bychom měli spolupracovat, ale také bychom si měli vyjasnit naše rozdíly, naše záměry a navzájem si velmi jasně říci, kde stojíme,“ řekl zase americký ministr.

Blinken jedná v Pekingu nejen o válce na Ukrajině, ale i o dalších sporných otázkách mezi USA a Čínou. Americký prezident Joe Biden nedávno potvrdil Kongresem schválenou čtveřici návrhů zákonů, které zahrnují zahraniční vojenskou pomoc v celkové výši 95 miliard dolarů (2,25 bilionu korun) pro Ukrajinu, Izrael, ale i partnery USA v jihovýchodní Asii, především Tchaj-wan. Čtvrtý návrh zákona by mohl vést k zákazu sítě TikTok v USA, u níž se američtí činitelé obávají čínské špionáže.

Plošný zákaz TikToku v USA o krok blíže

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám