Hlavní obsah

Blinken je v Kataru, vyjednává záchranu dalších Američanů a spolupracovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Americký ministr zahraničí Antony Blinken přiletěl do Kataru, kde se bude snažit získat pomoc s evakuací Američanů a ohrožených Afghánců, kteří zůstali v Afghánistánu po stažení amerických vojsk. Podle představitele amerického ministerstva zahraničí Afghánistán v pondělí po souši opustili čtyři američtí občané. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Pool, Reuters

Ministr zahraničí Blinken při příletu do Dauhá

Článek

Vysoce postavený představitel amerického ministerstva zahraničí, který do Kataru přiletěl s Blinkenem, uvedl, že Washington zajistil bezpečnou evakuaci čtyř Američanů z Afghánistánu pozemní cestou.

„Jde o první pozemní evakuaci, s níž pomáhalo ministerstvo zahraničí," uvedl úředník a doplnil, že islamistické hnutí Tálibán o operaci vědělo a nebránilo bezpečnému odchodu jednotlivců. Do které země Američané z Afghánistánu odešli, neuvedl.

Blinken se v Kataru a při následné návštěvě Německa setká s vysokými představiteli obou zemí, které významně pomáhaly Washingtonu evakuovat tisíce lidí z Kábulu. V Německu bude také spolupořádat ministerské setkání o Afghánistánu.

Tálibán zve Merkelovou na oficiální návštěvu

Evropa

Po chaotickém odchodu amerických vojsk z Afghánistánu Katar vystupoval jako hlavní prostředník mezi západními zeměmi a Tálibánem, který vtrhl do Kábulu 15. srpna. V sobotu Katar oznámil, že ve spolupráci s Tálibánem znovuotevřel kábulské letiště pro humanitární a domácí lety. Další mezinárodní lety z Kábulu by podle Dauhá měly být obnoveny brzy. Mezi Kábulem a Dauhá byly mezitím naplánovány každodenní lety, jež budou zajišťovat dovoz humanitární pomoci.

„Jsme vděční za úzkou spolupráci Kataru ohledně Afghánistánu a jeho nepostradatelnou pomoc s převozem amerických občanů, personálu ambasády v Kábulu, ohrožených Afghánců a dalších lidí evakuovaných z Afghánistánu přes Katar,” uvedlo americké ministerstvo zahraničí před Blinkenovým příletem do Dauhá.

Tálibové zastřelili těhotnou expolicistku manželovi a synovi před očima

Svět

Americký ministr obrany Lloyd Austin, který na Blízký východ odcestuje zvlášť, má Katar navštívit v úterý. Při své cestě zavítá také do Saúdské Arábie či Kuvajtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám