Hlavní obsah

Tálibové zastřelili těhotnou expolicistku manželovi a synovi před očima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Otřesný případ z Tálibánem ovládaného Afghánistánu přinesly světové agentury z provincie Ghór v centrální části země. Tálibové tam před zraky manžela a syna v jejich vlastním domě popravili Banu Negarovou. Žena byla v osmém měsíci těhotenství. Provinila se tím, že před nástupem islamistů k moci pracovala jako policistka a sloužila v tamějším vězení. Tálibán, který tvrdí, že se nebude mstít lidem, kteří pracovali pro stát, přímou odpovědnost za vraždu odmítl.

Zavražděná bývalá policistka Banu Negarová

Článek

Tři tálibové vnikli v sobotu večer do domu Negarové, nejprve ho prohledali, poté členy rodiny svázali a ženu před očima jejího muže a syna zastřelili, i když byla ve vysokém stupni těhotenství.

Na internetu kolují údajné záběry z místa, na snímcích jsou vidět krví potřísněné stěny a znetvořená mrtvola. Pravost videa nebylo možné nezávisle ověřit, smrt bývalé policistky oznámil aktivista Hasam Hakimi.

Odesílatel: Tálibán. Noční dopisy na dveřích ohlašují neblahý osud

Svět

Tálibán tvrdí, že se na její vraždě nepodílel a že její smrt byla způsobena „osobním nepřátelstvím nebo něčím jiným“.

„O tomto incidentu víme, ale sděluji, že ji Tálibán nezabil. Případ nadále vyšetřujeme,“ uvedl mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid. Tvrdí, že hnutí vyhlásilo amnestii pro všechny, kteří pracovali v dřívějších státní správě a vládních úřadech.

Tálibán se od chvíle, kdy uchopil moc v Afghánistánu, snaží svět přesvědčit o tom, že se od 90. let změnil a nyní je tolerantnější a umírněnější než dříve. Realita je ale jiná. Z různých koutů země přicházejí zprávy o krvavých represích. Tálibové prohledávají domy podle seznamů lidí, kteří měli spolupracovat se spojenci. Minulý týden se objevila informace o brutálním zmlácení bývalé vysoce postavené policistky.

Čtyřiatřicetiletá Gulafroz Ebtekarová byla zástupkyní šéfa vyšetřování kriminality na afghánském ministerstvu vnitra a byla vzorem pro afghánské ženy. Tálibán si ji vybral jako cíl u bran před mezinárodním letištěm v Kábulu, kde strávila pět nocí pokusem zajistit si místo v evakuačním letu. „Poslala jsem žádosti na velvyslanectví mnoha zemí, abych zachránila sebe a svou rodinu, ale marně,“ uvedla.

Jestli nás najdou, zabijí nás. Sestry se skrývají před Tálibánem a jejich naděje pohasíná

Svět

Pažbami pušek a biči rozehnali v sobotu tálibové demonstraci několika desítek žen, které před prezidentským palácem žádaly, aby hnutí Tálibán ctilo ženská práva a zahrnulo ženy do nové vlády. Za své minulé vlády v letech 1996 až 2001 Tálibán nedovoloval ženám studovat a pracovat, na veřejnost směly vycházet jen v doprovodu mužského příbuzného a musely chodit v oblečení zahalujícím celé tělo.

Podobná demonstrace žen se konala ve čtvrtek ve třetím největším afghánském městě Herát na západě země.

Afghánské ženy v Kábulu demonstrovaly za svá práva. Tálibové na ně přišli s bičem

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám