Hlavní obsah

Blbá nálada mezi Němci nemizí. Zneklidňují je ekonomika a migrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Názory německé veřejnosti na priority doznaly změn: zatímco ještě na jaře Němci považovali za stěžejní boj proti klimatickým změnám, dnes je trápí ekonomická stagnace a nepolevující migrace.

Článek

Semaforová koalice kancléře Olafa Scholze je téměř v polovině volebního období a obyvatele Spolkové republiky neopouští blbá nálada. Podle ARD-DeutschlandTrend tři čtvrtiny (73 procent) společnosti považují hospodářskou situaci za méně dobrou nebo špatnou. To je o čtyři procentní body více než v červnu. Pouze každý čtvrtý (25 procent) ji shledává jako velmi dobrou nebo dobrou (dříve to bylo 29 procent).

Pesimismus převládá i při pohledu do budoucnosti: téměř polovina (46 procent) očekává, že ekonomická situace bude za rok horší než dnes. Čtyři z deseti Němců (38 procent) mají za to, že bude přibližně stejná. Pouze 13 procent je přesvědčeno, že situace bude za rok lepší než dnes.

Klima není stěžejní

Více než čtvrtina dotazovaných se domnívá, že by se politika měla starat především o ekonomiku. Za jeden ze dvou nejdůležitějších politických problémů současnosti ji považuje 28 procent dotázaných. Na druhém místě jsou otázky imigrace a přistěhovalectví, které zmínilo 26 procent. Podle Němců obě otázky v posledních měsících nabyly na důležitosti. Na začátku dubna zmiňovalo ekonomiku pouze sedm procent, což představuje nárůst o 21 procentních bodů. U migrace je ve stejném období nárůst o sedm procentních bodů.

Komplex ochrany životního prostředí a klimatických změn, ještě v dubnu podle Němců nejdůležitější politický problém, nyní zmiňuje 18 procent (pokles o 8 procentních bodů). Válka na Ukrajině je nejdůležitější pro 9 procent Němců, ve vnímání společnosti poklesla o 16 procentních bodů.

Vláda na minimu, AfD naopak

Spokojenost s prací spolkové vlády dosáhla nového minima od jejího nástupu do funkce v prosinci 2021. V současné době je s prací koalice sociální demokracie (SPD) , Zelených a liberální FDP velmi spokojeno nebo spokojeno pouze 19 procent dotázaných (-2 oproti začátku srpna). Čtyři z pěti Němců (79 procent) jsou spokojeni méně nebo vůbec (+1).

Pokud by se spolkové volby konaly v neděli, SPD by měla 16 procent (-1). Opoziční křesťanská demokracie CDU/CSU by si oproti začátku srpna připsala dva procentní body a s 29 procenty by zůstala nejsilnější silou. Zelení by dosáhli na 14 procent (-1). Mírně by ztratila i FDP, která zaznamenala šest procent (-1).

Protestní Alternativa pro Německo AfD by si polepšila o další procentní bod na 22 procent, což je pro stranu nové maximum v rámci ARD-DeutschlandTrendu. Strana Levice by se čtyřmi procenty zůstala pod hranicí nezbytnou pro vstup do Spolkového sněmu.

Německo – nemocný, nebo jen pomalý muž Evropy?

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám