Hlavní obsah

Biden vyzývá kvůli rasismu radní Los Angeles k rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři členové rady amerického Los Angeles na nahrávce z jednání za zavřenými dveřmi zahrnují své další kolegy a etnické skupiny ve městě rasistickými poznámkami. V Los Angeles to vyvolalo protesty, k rezignaci radní vyzývá i americký prezident Joe Biden. Z postu předsedkyně rady už v pondělí odstoupila Nury Martinezová.

Uniklá nahrávka s rasistickými nadávkami radních Los Angeles vyvolala negativní reakce. Video: AP

 
Článek

Na uniklé nahrávce vystupují čtyři radní, všichni Latinoameričané, kteří častují své afroamerické kolegy a zástupce ostatních komunit rasistickými poznámkami. Jednání za zavřenými dveřmi z loňského října se zabývalo posílením volební síly latinskoamerické komunity díky blížícím se změnám v hranicích volebních okrsků. To totiž může do jisté míry pomoct či uškodit dané straně a zastupitelům ve volbách a v USA se to jako nástroj politického boje používá běžně.

Bývalá předsedkyně rady L. A. Nury Martinezová označila během schůze afroamerického syna svého bělošského kolegy radního Mikea Bonina, za „malou opici“. George Gascón, dalších z radních, na uniklé nahrávce poslal Bonina k čertu s tím, že „je s černými“.

V jednu chvíli jednání také Martinezová o domorodých přistěhovalcích z Mexika řekla, že jsou „hnusní“.

Timmermans ostře proti Orbánovi: Rasismus nemá v Evropě místo

Zahraniční

V pondělí kvůli tomu Martinezová odstoupila a veřejně se omluvila. „Přebírám odpovědnost za své výroky a nemám pro to žádnou výmluvu. Je mi to moc líto,“ řekla Martinezová. Po odstoupení z postu se ale nevzdala křesla radní.

Rezignaci radních požaduje i Biden

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová v úterý uvedla, že si americký prezident Joe Biden přeje rezignaci všech radních figurujících v kauze. „Jazyk, který byl použit a tolerován během této konverzace, je nepřijatelný a otřesný. Všichni by měli odstoupit,“ řekla mluvčí amerického prezidenta.

Foto: Ringo H.W. Chiu, ČTK/AP

Protestující požadující odstoupení radních Los Angeles figurujících na uniklé nahrávce s rasistickými nadávkami.

Uniklý záznam jednání začal kolovat na sociální síti Reddit. V L. A. vyvolal vlnu protestů. Začátek úterního zasedání rady narušili protestující, kteří požadovali, aby dva radní opustili sál rady. Na demonstraci dohlížela policie.

Americký kandidát na senátora chce zakázat potraty. Expřítelkyni ho ale zaplatil

Zahraniční

Podle AP to ukazuje na rostoucí politickou rivalitu a nepřátelství mezi různými etnickými skupinami ve městě. Latinoameričané podle deníku The Guardian v rámci 4milionové populace města nyní zastávají polovinu.

Nury Martinezová, jež kvůli skandálu odstoupila, se stala v roce 2020 první předsedkyní rady L. A. latinskoamerického původu.

Reklama

Výběr článků

Načítám