Hlavní obsah

Americký kandidát na senátora chce zakázat potraty. Expřítelkyni ho ale zaplatil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Republikánský kandidát na senátora v americkém státě Georgia Herschel Walker popřel, že by v minulosti zaplatil bývalé přítelkyni potrat. Žena tvrzení opřené o důkazy zveřejnila v deníku The Daily Beast. Walker přitom propaguje nekompromisní zákaz potratů, tedy i v případě znásilnění ženy či početí v rámci incestu.

Foto: Profimedia.cz

Herschel Walker, kandidát na senátora amerického státu Georgia

Článek

Walkerovi a jeho bývalé přítelkyni, která si podle bulvárního listu The Daily Beast přála zůstat v anonymitě kvůli svému soukromí, se měl potomek narodit v roce 2009. Pár se ale rozhodl pro potrat, za nějž bývalá hvězda amerického fotbalu ženě zaplatila – dotyčná to doložila několika důkazy.

Jednak listu poskytla účet z potratové kliniky za 575 dolarů (přes 14 tisíc korun), dále potvrzení o bankovním vkladu, na němž lze vidět snímek šeku na 700 dolarů (17,5 tisíce korun) podepsaného Walkerem, a také přání od Walkera ženě k uzdravení. Deník vydal i snímek přání, na němž je Walkerův podpis.

Exprezident Trump zažaloval CNN pro pomluvu, žádá téměř 12 miliard

Zahraniční

I přes důkazy ale kandidát na senátora nařčení popírá. „Je to naprostá lež – a já to co nejdůrazněji popírám,“ reagoval na Twitteru Walker a zkritizoval deník za neprofesionálnost. V úterý oznámil, že se na The Daily Beast chystá uvalit žalobu.

Walker v minulosti vyjádřil podporu zákazu potratů bez výjimek, tedy i v případech znásilnění či incestu. V září se také přiklonil k zavedení zákazu potratů po 15 týdnech těhotenství navrhovaném republikány.

Do kauzy se zapojil i Walkerův syn Christian, který otce kritizoval na Twitteru. „Každý člen rodiny Herschela Walkera ho žádal, aby nekandidoval, protože jsme všichni věděli o (části) jeho minulosti. (…) Rozhodl se nám ukázat prostředníček a prát to všechno špinavé prádlo na veřejnosti, zatímco o tom bude lhát. Mám toho dost,“ vyjádřil se Walkerův syn, který otce v kandidatuře ještě donedávna podporoval a účastnil se s ním volebních mítinků.

Otce také nařkl z toho, že mu a matce vyhrožoval zabitím a že se kvůli němu museli během půlroku šestkrát stěhovat, aby jeho násilí uprchli. „Je mi jedno, jestli má někdo zlou minulost a zodpovídá se z ní. Ale JAK SE OPOVAŽUJEŠ LHÁT a dělat ze sebe nějakého ‚morálního a poctivého křesťana‘,“ napsal Christian Walker.

V americkém státě Georgia začnou platit přísná pravidla pro provádění potratů

Amerika

Herschela Walkera podpořil v kandidatuře na senátora státu Georgia bývalý americký prezident Donald Trump, díky čemuž Walker vyhrál stranickou nominaci. Senátní klání v Georgii přitom podle průzkumů bude jedním z nejtěsnějších a pravděpodobně rozhodne o tom, která ze dvou stran získá většinu v americkém Senátu. Průzkumy podle serveru Five Thirty Eight zatím mírně favorizují Herschelova protikandidáta z demokratické strany Raphaela Warnocka. Kongresové volby, v rámci nichž se rozhodne i o křesle senátora v Georgii, se uskuteční 8. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám