Hlavní obsah

Timmermans ostře proti Orbánovi: Rasismus nemá v Evropě místo

Brusel

Víkendový projev maďarského premiéra Viktora Orbána, ve kterém se otevřeně staví proti „míchání ras“, mu příliš bodů u jeho kritiků nepřinesl. „Rasismus je jedovatý politický vynález a v Evropě pro něj není místo,“ napsal na Twitteru místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Článek

„Každý jsme jiný, máme jinou barvu kůže, jiný jazyk, kulturu, víru. A přesto jsme všichni součástí stejné rasy, lidské rasy. Rasismus je jedovatý politický vynález. V Evropě, kde naše síla pramení z rozmanitosti, by pro něj nemělo být místo,“ napsal Timmermans na Twitteru.

I když Orbána přímo nejmenuje, není těžké uhodnout, že reaguje na něj. Nepochybuje o tom ani maďarský web hvg.hu, italská agentura ANSA nebo britský list Financial Times.

Hloupý a nebezpečný. Orbán sklidil kritiku za řeči o míšení maďarské rasy

Evropa

Timmermans svůj příspěvek zveřejnil den poté, co maďarského premiéra opustila dlouholetá poradkyně Zsuzsa Hegedűsová. Projev označila za „čistě nacistický“ a hodný pera Josepha Goebbelse.

Komise mlčí

Evropská komise prostřednictvím svého mluvčího uvedla, že nebude komentovat, co „evropští politici říkají“. Ve středu odpoledne nicméně přesdílela zmíněný Timmermansův tweet na sociálních sítích.

Nizozemská europoslankyně Sophie in 't Veldová však považuje takovou reakci za nedostatečnou a vyzvala unijní exekutivu, aby se odhodlala k vlastnímu prohlášení.

„Pokud ani tohle není červená čára pro Evropskou komisi, tak co je?! Jaký vzkaz vysílá tohle zbabělé mlčení evropským občanům?“ ptala se na Twitteru.

„Tato situace se v Evropské unii stala neúnosnou,“ pokračoval v kritice lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. Orbánovy výroky označil za „hrubé porušení“ ducha a litery Smlouvy o EU i Listiny základních práv EU.

„Hraje se tu rovněž o naši důvěryhodnost jako společenství hodnot,“ dodal Asselborn. „Je čas jednat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám