Hlavní obsah

Biden varuje Čínu: Jste závislí na západních penězích a můžete o ně přijít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden varoval Čínu, že by mohla přijít o západní investice. Hrozbu dal do souvislosti s březnovou dvoudenní schůzkou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem v Moskvě, při níž oba kritizovali Západ a ujišťovali se vřelým přátelstvím obou zemí.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Joe Biden.

Článek

Biden se v tomto smyslu vyjádřil v rozhovoru pro televizní stanici CNN, z nějž citovala agentura Reuters. „Řekl jsem: To není hrozba. To je pozorování,“ připomněl Biden svá slova čínskému prezidentovi při jejich blíže neupřesněném hovoru.

„Od té doby, co Rusko vstoupilo na Ukrajinu, se z Ruska stáhlo 600 amerických korporací. A sám jste mi řekl, že vaše ekonomika závisí na investicích z Evropy a Spojených států. Buďte opatrní. Buďte opatrní,“ řekl dále šéf Bílého domu čínskému prezidentovi.

Si se nehádal

Na otázku moderátora, jak Si Ťin-pching na Bidenova slova reagoval, Biden řekl, že naslouchal, ale nehádal se. „Takže myslím, že existuje způsob, jak tento problém vyřešit,“ dodal Biden v interview.

V těchto dnech je na návštěvě Číny šéfka americké centrální banky Janet Yellenová, aby se zasadila o lepší obchodní výměnu mezi USA a Čínou. Setkala se s premiérem Li Čchiangem, kterému tlumočila Bidenovo přání, aby mezi Washingtonem a Pekingem existovaly „zdravé ekonomické vztahy“. Už po čtvrtečním příletu do Pekingu prohlásila, že její cesta do Číny je „příležitostí ke komunikaci s cílem vyhnout se nedorozuměním“.

Vztahy mezi USA a Čínou se v posledních měsících zhoršily kvůli Tchaj-wanu a ruské agresi na Ukrajině.

Putinovi se zřejmě nepodařilo dojednat neomezené partnerství s Čínou, tvrdí američtí analytici

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám