Hlavní obsah

Biden v úspěch impeachmentu nevěří

Právo, Martin Dohnal

Americký prezident Joe Biden příliš nepočítá s tím, že impeachment vůči jeho předchůdci Donaldu Trumpovi projde. Potřebné minimum 17 republikánských hlasů v Senátu se podle něj zřejmě nenajde i kvůli tomu, že Trump už není v úřadu.

Foto: ČTK/AP

Úředníci americké Sněmovny reprezentantů přinášejí do Senátu ústavní žalobu na bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Přesto je pro to, aby se proces konal. „Musí se to stát,“ řekl Biden stanici CNN s tím, že v opačném případě by byly důsledky pro jeho vládu horší. Ústavní žaloba vůči exprezidentovi už je v rukou Senátu, který o ní začne 8. února rozhodovat a který nakonec vynese konečný verdikt. Demokraté ze Sněmovny reprezentantů, jež impeachment schválila v posledních dnech Trumpova mandátu, ji formálně předali v pondělí.

Trump má kancelář „bývalého prezidenta“

„Donald John Trump se dopustil závažných zločinů a přestupků podněcováním násilí vůči vládě Spojených států,“ četl senátorům text obžaloby kongresman a ústavní právník John Raskin, jenž koordinuje snahy demokratů o impeachment. Stalo se tak v jednacím sále, kde necelé tři týdny předtím řádili radikální Trumpovi příznivci, které tehdejší prezident burcoval projevem o zfalšovaných volbách.

Demokraté ze sněmovny formálně předali Senátu ústavní žalobu na Trumpa

Amerika

Samotný Trump mezitím oznámil otevření „kanceláře bývalého prezidenta“ ve floridském Palm Beach, kde má bydliště. Ta má vést jeho korespondenci, prohlášení a oficiální záležitosti. V americkém prostředí přitom bývá zvykem označovat jako prezidenta i bývalé hlavy státu, důraz na slovo „bývalý“ je tak překvapivý.

Spolupracovníci Trumpa mezitím vyvraceli informace médií, že se chystá založit vlastní Patriot Party (Vlasteneckou stranu). Pokus o její založení už se objevil, Trumpův tým se ale od této akce distancoval.

„Prezident chtěl, abychom věděli, že je republikán, nezakládá třetí stranu a jakákoliv jeho politická budoucnost je republikánská,“ vzkázal senátor Kevin Cramer.

Hlasování v Senátu naznačilo, že žaloba na Trumpa zřejmě neuspěje

Amerika

Řada republikánů přitom dává najevo, že nynější proces v Senátu považuje za nesmyslný, neboť se bude hlasovat o sesazení prezidenta, jenž už v úřadu není. Schválení impeachmentu by však otevřelo cestu k dalšímu hlasování, jímž by demokraté mohli Trumpovi zakázat opětovnou prezidentskou kandidaturu. Na to by jim stačila prostá většina, kterou s rozhodujícím hlasem viceprezidentky Kamaly Harrisové fakticky disponují.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Blinken potvrzen jako ministr zahraničí

Senát v úterý potvrdil Antonyho Blinkena jako ministra zahraničí USA. Jeho nominace prošla poměrem 78 ku 22 hlasům. Senátoři potvrdili také bývalou šéfku centrální banky (Fed) Janet Yellenovou ve funkci ministryně financí.

Americkou ministryní financí byla potvrzena Yellenová

Amerika

Biden telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která jej pozvala na návštěvu své země. Ocenila rozhodnutí nové americké vlády vrátit se do Světové zdravotnické organizace i k pařížské klimatické dohodě. Už dříve si Biden pochvaloval telefonát s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, hovořil též s britským premiérem Borisem Johnsonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám