Hlavní obsah

Hlasování v Senátu naznačilo, že žaloba na Trumpa zřejmě neuspěje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát v úterý smetl ze stolu republikánskou námitku proti projednávání ústavní žaloby na bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Většina senátorů nepřímo vyjádřila názor, že americká ústava umožňuje vést proces s obžalovaným i po jeho odchodu z funkce hlavy státu. K 50 demokratům se ale při procedurálním hlasování připojilo jen pět z 50 republikánů.

Foto: Alexander Drago, Reuters

Senátní lídr demokratů Chuck Schumer

Článek

Ukázalo se tak, že odsouzení Trumpa, pro které jsou potřebné hlasy minimálně 17 republikánů, je nepravděpodobné, napsala agentura AP.

Ústavní žaloba vznesená Sněmovnou reprezentantů exprezidenta viní z podněcování ke vzpouře v souvislosti s výtržnostmi jeho příznivců v sídle Kongresu ze začátku ledna. Takzvaný impeachment posuzuje Senát, tedy druhá kongresová komora, která v případě uznání viny může Trumpovi zakázat usilovat v budoucnu o veřejný úřad a odebrat mu výhody poskytované exprezidentům.

Trumpa štve Fauciho radost z nového prezidenta i chybějící účet na Twitteru

Amerika

Proces se naplno rozběhne až za dva týdny, už v úterý ale senátoři skládali přísahu o tom, že budou v roli porotců "vykonávat nestrannou spravedlnost". Následně republikánský senátor Rand Paul vznesl námitku s cílem prohlásit celý nadcházející proces za protiústavní.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Demonstranti před vpádem do Kapitolu

Řada republikánů v posledních dnech tvrdí, že základní zákon USA neumožňuje vést proces ústavní žaloby proti prezidentovi, který již završil svůj mandát. U dané otázky nepanuje mezi odborníky shoda a někteří američtí komentátoři podotýkají že argumentace napadající proces je příhodná pro řadu republikánů, kteří nechtějí Trumpa ani obhajovat, ani se veřejně postavit proti němu.

Senát začne žalobu projednávat v týdnu od 8. února, přičemž pro k odsouzení je potřebná dvoutřetinová většina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám