Hlavní obsah

Biden v projevu v OSN navrhl změny v Radě bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident USA Joe Biden v projevu na Valném shromáždění Organizace spojených národů (OSN) v New Yorku ve středu odsoudil ruskou agresi na Ukrajině. Uvedl, že Rusko nikdo nevyprovokoval, jak tvrdí Kreml, nebo že Rusko porušilo základní principy Charty OSN. Americký prezident také navrhl změny v Radě bezpečnosti.

Foto: Profimedia.cz

Prezident USA Joe Biden při projevu k OSN

Článek

Stálý člen Rady bezpečnosti OSN napadl svého souseda, uvedl Biden k ruské agresi na Ukrajině. „Putin tvrdil, že tak jednal, protože bylo Rusko ohroženo. Nikdo ale Rusku nevyhrožoval, to jen Rusko hledalo konflikt,“ řekl americký prezident před shromážděnými státníky.

„Tato válka je prostě a jednoduše o zničení práva Ukrajiny na existenci,“ dodal Biden k ruské invazi.

Bílý dům: Ruskou mobilizaci bereme velmi vážně

Válka na Ukrajině

Připomněl, že Ukrajina je suverénní stát a má práva suverénního státu. „Budeme jednat v solidaritě s Ukrajinou, která se staví proti ruské agresi. Tečka,“ zdůraznil americký prezident.

Během svého projevu několikrát odkázal na Chartu OSN, Rusko podle něj „bezostyšně porušilo“ její základní principy. Dokument, k němuž se všechny země zavázaly, mimo jiné zakazuje vojensky napadat ostatní.

„Pokud budou moci země bez následků prosazovat své imperiální ambice, pak ohrožujeme vše, co tato instituce (OSN) představuje,“ podotkl Biden.

Odsoudil i vyhlášení částečné mobilizace ruským prezidentem Vladimirem Putinem ze středečního rána, stejně jako připravovaná pseudoreferenda o připojení okupovaných ukrajinských území k Rusku nebo ruské vyhrožování jadernými zbraněmi Evropě.

Fiala: Ruská mobilizace ukazuje, kdo je agresorem

Domácí

Biden v rozhovoru pro pořad stanice CBS 60 Minutes minulou sobotu Putina rázně odrazoval od použití taktických jaderných zbraní ve válce na Ukrajině. Podle něj by Spojené státy v závislosti na vážnosti situace musely odpovědět.

„Jaderná válka nemůže být vyhrána a nikdy nesmí být vedena,“ apeloval Biden ve středečním projevu. Moskva podle něj navíc ignoruje smlouvu o zákazu šíření jaderných zbraní a provádí „bezprecedentní a obavy vzbuzující netransparentní hromadění jaderných zbraní“.

Spekulovalo se, zda Biden v projevu před OSN nevyzve k vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti OSN. Neučinil tak, ale vyzval k některým změnám.

Mělo by se podle něj upustit od využívání veta, jímž mohou například jednotlivé státy v Radě bezpečnosti shodit návrh ze stolu, aniž by sháněly podporu ostatních členů.

Byl by také pro rozšíření počtu členů rady ze současných 15. „Spojené státy podporují rozšíření počtu členů jak stálých, tak nestálých,“ řekl Biden s tím, že by podporoval stále členství v tomto orgánu pro státy Afriky, Latinské Ameriky či Karibiku.

OSN by se podle Bidena měla stát inkluzivnější, aby lépe odpovídala na požadavky současného světa.

Nedělejte to, odpověděli bychom, varoval Biden Putina před použitím jaderných zbraní

Zahraniční

Rada bezpečnosti OSN se snaží o zajištění světového míru a bezpečnosti. Může k tomu využívat uvalování sankcí a ve výjimečném případě také vojenská opatření.

Biden rovněž zmínil odsouzení ruské agrese na Ukrajině 141 členskými státy OSN a vojenskou či finanční pomocí čtyř desítek států napadené zemi. Hovořil také o zápasu demokracie a autokracie, ale v narážce na Čínu poznamenal, že prý nechce vyvolávat novou studenou válku.

V projevu před Valným shromážděním Biden též zmínil téma ochrany klimatu, do níž jeho vláda investovala miliardy dolarů, a mluvil o plánu investovat dalších 2,9 miliardy dolarů (72,3 miliardy korun) do nápravy potravinové krize způsobené ruskou invazí na Ukrajině.

Biden se chystá v následujících dnech jednat se světovými lídry, vůbec poprvé se například sejde na jednání s nově jmenovanou premiérkou Spojeného království Liz Trussovou.

Výběr článků

Načítám