Hlavní obsah

Biden neúčastí na korunovaci těžce urazil Británii, čílí se Trump

Americký exprezident Donald Trump pranýřoval Joea Bidena, svého nástupce v Bílém domě, za to, že „velmi urazil“ britský lid, když se nezúčastnil sobotní korunovace krále. Trump prohlásil, že král Karel III. a královna choť Camilla byli úžasní a americký prezident u toho rozhodně neměl chybět.

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Do Londýna cestovala první dáma Jill Bidenová

Článek

„Joe Biden měl být na korunovaci krále Karla III. Opravdu se po něm žádalo tolik? Lid Spojeného království je velice uražen,“ napsal Trump na sociální síti Truth.

„Není divu, že ztrácíme podporu po celém světě. Udělejme Ameriku znovu velkou!!!“ dodal podle listu The Daily Telegraph Trump, který má ambice vrátit se po dalších volbách do úřadu.

Někdejší prezident se pak věnoval vladařské dvojici: „Hodně štěstí a nejlepší přání novému úžasnému králi a královně Spojeného království. Jste dva velmi výjimeční lidé. Ať je vaše vláda dlouhá a slavná. Bůh vám oběma žehnej!!!“

Není to první kritika ze strany Trumpa na adresu Bidenova rozhodnutí ceremonii vynechat. Začátkem tohoto týdne Trump v projevu ve Skotsku řekl pro GB News: „Určitě by tu měl (Biden) být jako zástupce naší země. Velmi mě to překvapilo. Myslím, že je velmi neuctivé, že tu není.“

Delegaci vedla první dáma

Minulý měsíc Bílý dům oznámil, že americkou delegaci na korunovaci povede první dáma Jill Bidenová.

Osmdesátiletý prezident minulý měsíc uskutečnil delší návštěvu Irska, aby oslavil 25. výročí Velkopáteční dohody a navštívil širší rodinu.

Představitelé Bílého domu se snažili bagatelizovat jakékoli náznaky, že by jeho neúčast na korunovaci představovala ohrožení „zvláštních vztahů“.

Uvedli, že jeho vztah s králem je silný, a poukázali na to, že prezident Dwight Eisenhower se nezúčastnil korunovace královny Alžběty II.

Je vřelý a má skvělý smysl pro humor, říká o Karlu III. bývalý fotograf královské rodiny

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám