Hlavní obsah

Je vřelý a má skvělý smysl pro humor, říká o Karlu III. bývalý fotograf královské rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lionel Cherruault byl celých 20 let oficiálním fotografem britské královské rodiny. Osobně se potkal s královnou Alžbětou II., na snímcích zachytil vztah Charlese a Diany a jel s nimi i na oficiální návštěvu Prahy. V den korunovace Karla III. se do české metropole vrátil, aby některé ze svých fotografií ukázal na výstavě na Chodově. Při té příležitosti se s ním potkal i štáb Novinek.

Je vřelý a má skvělý smysl pro humor, říká o Karlu III. bývalý fotograf královské rodinyVideo: Novinky

 
Článek

Dnes žije Lionel Cherruault ve Francii a věnuje se úplně jinému odvětví. Na začátku osmdesátých let ho však v Londýně živilo focení. Členy královské rodiny jezdil fotit nejdřív jen ve volných chvílích. Fotky se ale líbily, a tak se stal brzy jedním z oficiálních fotografů Buckinghamského paláce s přístupem na místa, kam jen tak někdo nemohl.

„Bylo to skvělé, pro mladého fotografa to bylo jako sen. Cestoval jsem po světě, díky královské rodině jsem viděl na sedmdesát zemí. A mohl jsem se dívat na svět jejich očima, což jen tak někdo říct nemůže. Za nic na světě bych tuto zkušenost nevyměnil,“ zhodnotil zpětně staré časy.

Foto: Lionel Cherruault

Princ Charles v Praze, očima Lionela Cherruaulta

Současného krále Karla III. sledoval skrze hledáček fotoaparátu už jako mladého muže. „Je velmi vřelý, má skvělý smysl pro humor, užívá si satiru. Myslím si, že bude dobrý král,“ řekl Cherruault Novinkám.

Byl mu nablízku i v době, kdy se dal dohromady s Dianou. „Myslím, že na začátku jsme všichni věřili, že je to ta pohádka, za kterou jsme ji chtěli mít. Ale docela brzy, když jste se na ně podívali kritickýma očima, jste mohli vidět, že měli problémy,“ vzpomínal. „Diana byla neuvěřitelně mladá na všechny ty povinnosti, které měla. Bylo to pro ni náročné, bylo by to náročné pro každého v jejím věku.“

Speciální studio Novinek: Korunovace Karla III.

Evropa

Alžběta II. byla podle něj přesně to, co si většina lidí vybaví pod pojmem královna. Při jedné recepci Jejího Veličenstva s novináři si však před ní utrhl ostudu, kvůli které si ho pak všichni jeho kolegové dobírali. Více už prozrazuje ve videu Novinek.

Foto: Lionel Cherruault

Charles a Diana s dětmi

Reklama

Výběr článků

Načítám