Hlavní obsah

Biden je pro tři čtvrtiny Američanů na další mandát příliš starý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 77 procent amerických voličů si myslí, že současný americký prezident Joe Biden (80) je příliš starý na to, aby se znovu ucházel o Bílý dům. Podle průzkumu agentury AP je o tom přesvědčeno nejen 89 procent republikánů, ale také 69 procent demokratů.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Diskriminace kvůli věku by žádné velké americké korporaci neprošla. Bidenovi zaměstnavatelé, totiž občané USA, se však svým názorem nijak netají, uvedla v pondělí AP.

Voliči nejčastěji neschvalují, jak 80letý Biden přistupuje k ekonomice, bezpečnosti hranic a vztahům k Číně.

Podle průzkumu deníku The Wall Street Journal (WSJ) se negativní vnímání Bidenova věku projevuje především v jeho celkově nízké popularitě. Pozitivně ho vnímá jen 39 procent voličů, v odpovědi na konkrétní otázku, zda dobře dělá svou práci, se kladně vyjádřilo jen 42 procent dotázaných.

U soupeře stáří tolik nevadí

Ačkoliv republikánský uchazeč Donald Trump, jemuž bude Biden ve volbách s největší pravděpodobností čelit, je pouze o tři roky mladší, jeho věk jako překážku vnímá jen 47 procent dotázaných, tedy o 26 procentních bodů méně než u Bidena.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA
Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký exprezident Donald Trump, srpen 2023

Současného prezidenta však voliči celkově vnímají jako důvěryhodnějšího, upřímnějšího a sympatičtějšího člověka. Pokud by oba dotyční kandidáti zvítězili ve stranických primárkách a volby se konaly nyní, Trump i Biden by podle WSJ získali shodně 46 procent hlasů.

Cestoval po USA

Primárky Demokratické i Republikánské strany se budou v amerických státech konat nejpozději od února příštího roku postupně až do června. Finále volebního klání mezi demokratickým a republikánským kandidátem je pak naplánované na 5. listopadu 2024.

Průzkumy vycházejí poté, co Biden strávil měsíce cestováním po USA a propagováním své ekonomické politiky známé jako Bidenomics, legislativních změn, investic do infrastruktury a čisté energie a technologií.

Žaloby mezi republikány Trumpovi neškodí

Demokratický prezident se chlubí také nárůstem počtu pracovních míst a výše mezd, snížením inflace a nejnižší americkou nezaměstnaností za posledních téměř 50 let, píše WSJ.

Trump se na druhou stranu potýká se čtvrtým trestním stíháním, které však neškodí jeho popularitě mezi republikánskými voliči, a se svým týmem připravuje podrobné plány pro případ, že by se stal příštím americkým prezidentem. Hovoří o reformě státní správy, větší bezpečnosti hranic a konci války na Ukrajině.

Anketa

Je Joe Biden na další prezidentský mandát příliš starý?
Ano
94,2 %
Ne
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4323 čtenářů.

„Aha, to je… uhhh.“ 81letý šéf senátních republikánů v USA se na půl minuty zasekl

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám