Hlavní obsah

Biden: Trump své výroky ohledně NATO myslí vážně, dal Putinovi pozvánku k agresi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký exprezident Donald Trump to myslí vážně, když zpochybňuje princip kolektivní obrany NATO, řekl v úterý jeho nástupce v čele Spojených států Joe Biden. Víkendové výroky, v nichž Trump naznačil, že by povzbuzoval Rusko k útoku na některé členy Aliance, Biden označil za pozvánku pro ruského prezidenta Vladimira Putina k napadení amerických spojenců.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Je to hloupé, je to ostudné, je to neamerické,“ reagoval Biden při krátkém vystoupení před televizními kamerami. Ujišťoval při tom, že sám bere členství v NATO jako „posvátný závazek“, od kterého se nikdy neodkloní.

Trump, který se v listopadu pravděpodobně znovu utká s Bidenem v souboji o prezidentskou funkci, pobouření vyvolal projevem na sobotním předvolebním mítinku. V něm prohlásil, že jako prezident jednou varoval lídra nespecifikované alianční země, že USA by jí v případě ruského útoku nepřišly na pomoc, nebude-li dávat dostatečné peníze na obranu.

Údajně tehdy dodal, že by Rusko „povzbuzoval, ať si dělají, co k čertu chtějí“, přičemž příběh prezentoval jako ukázku svého úspěšného nátlaku na spojence ohledně vojenských rozpočtů.

Trump by nebránil země NATO, které nedávají dost na obranu. Rusko by navíc povzbuzoval

Zahraniční

„Trump dal Putinovi pozvánku, aby napadl některé naše spojence,“ řekl Biden. „Celý svět to slyšel. A nejhorší na tom je, že to myslí vážně,“ pokračoval.

Podle Bidena Trump vidí NATO jako břemeno, nezáleží mu na principech a nechápe, že princip kolektivní obrany je přínosem i pro USA. Šéf Bílého domu připomenul, že tzv. článek 5, v němž je tento princip ukotven, byl v historii aplikován pouze jednou, a to po teroristických útocích na USA z 11. září 2001.

Kritika spojenců ze strany Trumpa není ničím novým. Během svého úřadování v letech 2017 až 2021 si republikánský politik opakovaně stěžoval na to, že členové NATO nemají dostatečně vysoké výdaje na obranu. Po ruské invazi na Ukrajinu se začal podobně vyjadřovat o americké a evropské podpoře napadené země, přičemž opakovaně uvádí nepravdivé informace o výši americké pomoci.

Trump: NATO by na pomoc napadeným USA nepřišlo

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám