Hlavní obsah

Berlusconiho říši teď ovládly ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Silvio Berlusconi, bývalý italský premiér, leží na jednotce intenzivní péče, moc v jeho říši převzaly dvě ženy.

Foto: Profimedia.cz

Marina Berlusconiová přichází k milánské nemocnici

Článek

Ústřední roli si pro sebe zabrala Marta Fascinová, 33letá přítelkyně a mimořádně vlivná postava jeho strany. Podle týdeník Der Spiegel rozhoduje o tom, kdo smí 86letého patriarchu navštívit v milánské nemocnici San Raffale. Tam je v lékařské péči takřka dva týdny kvůli leukémii a komplikacím po zápalu plic.

Právo přístupu k němu není zanedbatelnou věcí – ve hře jsou nejen miliardy finančního a mediálního magnáta, ale také budoucnost jeho strany Forza Italia, s níž dobyl moc v zemi. Pro Giorgii Meloniovou, současnou předsedkyni vlády, je Berlusconiho uskupení jako koaliční partner de facto nenahraditelné, protože bez něj by si kabinet neudržel v parlamentu většinu.

Nejstarší a nejvlivnější

Ještě větší vliv získala Marina Berlusconiová, 56letá nejstarší dcera hlavy klanu. Jako předsedkyně správní rady rodinného holdingu Fininvest už delší čas tahá v zákulisí za nitky. Mohlo by být na ní, kdy bude dědictví koncernu rozděleno mezi pět Berlusoniho dětí ze dvou manželství.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Silvio Berlusconi na archivním snímku

Její otec považoval Forza Italia za nepostradatelný nástroj moci, avšak dluhy strany dosahují 90 milionů eur, takže mohla přežít jen díky Berlusconiho zárukám. To, zda stranu zahrnul do svého dědictví s tím, že by měla zůstat na italské politické scéně, není známo.

Zvládnu to i tentokrát, věří si nemocný Berlusconi

Zahrada

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám