Hlavní obsah

Atmosféra je tady naprosto hrozivá, líčí reportér Novinek z místa bojů v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sderot

Vybombardovaná auta, krev, nábojnice, střelba, rakety nad hlavou – líčí zvláštní zpravodaj Novinek Jiří Forman situaci v Izraeli, který se vypořádává s útokem teroristů. V úterý se reportér pohyboval v okolí izraelských měst Aškelon a Sderot, která leží blízko hranic s Gazou. Své pocity popsal stručně: „Atmosféra je tady naprosto hrozivá.“

Reportér Novinek natáčel u izraelského města Sderot, v průběhu ho zastihla palbaVideo: exkluzivně pro Novinky.cz, Jiří Forman, Aktu.cz

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

V úterý odpoledne se pohyboval reportér v oblasti kolem hlavního kontrolního stanoviště při příjezdu do Sderotu na dálnici 34. Právě tady došlo v sobotu k masivnímu průniku teroristů z Hamásu do Izraele.

„Tuhle smutnou událost tady připomínají vraky vozidel, která bojovníci napadli. Když se podíváte dovnitř, je tam spousta krve. Na silnici je pak vidět množství nábojnic,“ líčí reportér.

Foto: Aktu.cz

Reportér Novinek Jiří Forman na kontrolním stanovišti u města Sderot

Na místě narazil i na muže, který při tomto brutálním útoku utrpěl zranění – dva průstřely zad. Měl však větší štěstí než jeho bratr, který zemřel.

„Atmosféra je tady naprosto hrozivá,“ líčil reportér u stále patrných stop předchozích bojů, načež musel natáčení přerušit kvůli přelétávající raketě.

A o tom, že do klidu a bezpečí je v zemi daleko, svědčilo i další dění. „Kontrolní stanoviště se proměnilo v improvizovanou armádní základnu, protože se objevila informace, že se sem blíží skupinka bojovníků Hamásu. V tuhle chvíli se tady všichni připravují na boj,“ popsal Forman.

Foto: Aktu.cz

Reportér Novinek natáčel u izraelského Sderotu, v průběhu ho zastihla palba

Uprostřed boje

Následně došlo k přestřelce v přilehlém hustém porostu za železničním náspem a zhruba po dvou hodinách přivezli zraněného izraelského vojáka ze speciální jednotky. Byl při vědomí, ale měl vážné střelné poranění hlavy.

Jedním z lékařů v první linii je i odborník na urgentní medicínu z USA. „Mým úkolem je především stabilizovat a začít léčit pacienty. Protože jsem lékař, nejtěžší je v terénu vidět kohokoliv, kdo je zraněný. Situace na místě může být někdy těžší, protože jsme mnohokrát pod palbou,“ vysvětlil reportérovi.

Foto: Aktu.cz

Muž, jehož bratr zemřel při sobotním útoku, se vrátil na místo masakru

Boje u stanoviště skončily přibližně po třech hodinách, aniž by se teroristům podařilo prorazit do Izraele. Několik jich bylo zabito.

Další tři pak zemřeli v noci u Aškelonu, když se snažili dostat se opět do města podél pobřeží.

Všechno vybuchlo, musíme najít nový domov, popsala žena v Aškelonu reportérovi Novinek

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám