Hlavní obsah

Astra by se měla dál používat. Užitek převažuje nad riziky, řekl šéf schvalování vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Užitek vakcín od britsko-švédské společnosti AstraZeneca převažuje nad riziky ve všech věkových kategoriích a státy Evropské unie by tento druh látky měly nadále používat pro očkování proti covidu-19. V pondělí to řekl agentuře ANSA Marco Cavaleri, jenž vede tým Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), který zajišťuje schvalování vakcín.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Svůj předchozí výrok, podle kterého by státy neměly tuto vakcínu používat v žádné věkové skupině, označil za dezinterpretaci italského deníku La Stampa, který ho v neděli otiskl.

„Všechny vakcíny schválené EMA, a to včetně té od společnosti AstraZeneca, mají příznivý poměr mezi užitkem a rizikem, a to hlavně v případě starších a ohrožených lidí, a proto by měly být nadále používány,” sdělil Cavaleri agentuře ANSA. Podle něj se nic nemění ani pokud jde o věk osob.

Pfizer je proti indické variantě covidu mnohem účinnější než Astra

Amerika

Vakcína je regulátorem schválena pro všechny osoby starší 18 let. Regulátor se ale bude zabývat novými zaznamenanými případy anomálního vzniku krevních sraženin u lidí, kteří dostali přípravek od britsko-švédské společnosti.

Výsledky nových analýz budou podle Cavaleriho hotové v červenci. Zástupce regulátora zdůraznil, že každá země se může svobodě rozhodnout, jak využije dodané vakcíny.

„Bohužel mé výroky v nedávném rozhovoru pro (deník) La Stampa nebyly správně interpretovány,” řekl Cavaleri agentuře Reuters. Podle evropské agentury rozhovor vyvolal mnoho dezinformací. „Žádáme proto, aby články obsahující nesprávné informace byly aktualizovány,” uvedla v pondělí EMA.

Třetina mrtvých s indickou mutací v Británii byla plně očkována

Evropa

Řada evropských zemích omezuje kvůli výskytu krevních sraženin používání vakcíny od britsko-švédské společnosti. Řecký očkovací výbor dnes doporučil nepodávat látku lidem mladším 60 let. Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza v pátek uvedl, že Itálie bude touto látkou očkovat výlučně osoby starší 60 let.

V zemi vyvolalo velký rozruch čtvrteční úmrtí v důsledku vzniku krevních sraženin osmnáctileté dívky, která byla několik dní před smrtí očkována přípravkem britsko-švédské společnosti. Také české ministerstvo zdravotnictví od minulého týdne doporučuje nepodávat tuto očkovací látku lidem mladším 60 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám