Hlavní obsah

„Znáte tohoto mladíka?“ Biden ukázal čínskému prezidentovi ve svém mobilu dávnou fotku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Americký prezident Joe Biden si pro čínského lídra Si Ťin-pchinga po společném jednání v San Francisku připravil osobní překvapení. „Znáte tohoto mladíka?“ naklonil se šéf Bílého domu k čínskému prezidentovi a prstem ukazoval na fotografii ve svém mobilu. „Ach ano, to bylo před 38 lety,“ reagoval s úsměvem Si na snímek, na němž budoucí čínský lídr pózuje před oranžovým sanfranciským mostem Golden Gate.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching nad dávnou fotografií

Článek

V roce 1985 byl tehdy jedenatřicetiletý Si vyslán Pekingem do Spojených států v rámci pětičlenné delegace z čínské provincie Che-pej, jeho úkolem bylo zkoumat fungování provozu amerických farem. Tehdy se zastavil i v San Francisku, kde vznikla fotografie před ikonickým mostem.

Foto: Profimedia.cz

Si Ťin-pching v roce 1985 před sanfranciským mostem Golden Gate

Většinu času však tehdy mladý Si strávil v zemědělském státě Iowa. Tamní farmáře, kteří jej kdysi hostili, čínský prezident ve středu pozval na večeři a nazval je „starými přáteli“, podotkl web Business Insider.

Foto: Profimedia.cz

Si Ťin-pching a Gerald Powell, tehdejší starosta města Muscatine v roce 1985

Při svém americkém pobytu v 80. letech pobýval Si ve zhruba 24tisícovém městě Muscatine ležícím uprostřed polí a u řeky Mississippi. Čínská delegace tehdy „navštívila starší lidi v místní komunitě, zúčastnila se narozeninové oslavy, měla šest rozhovorů s místními médii a zúčastnila se pěti uvítacích banketů pořádaných americkou stranou“, referoval o návštěvě stranický deník The People's Daily podle britské stanice BBC.

Biden po společném jednání označil čínského prezidenta za diktátora

Svět

„Přišlo mi, že je to velmi milý, soustředěný a zdvořilý muž,“ řekla později BBC Eleanor Dvorchaková, která tehdy Siho hostila ve svém domě. „Bylo mi potěšením mít ho doma,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Čínská delegace v Muscatine v roce 1985. Si Ťin-pching v horní řadě třetí zleva

Dvorchakovi ubytovali budoucího čínského prezidenta v ložnici svého syna, který byl tehdy pryč kvůli vysokoškolským studiím. Si tak tehdy usínal v místnosti, která byla vyzdobená tapetou s motivy filmové sci-fi série Star Trek.

„Měl neustále úsměv na tváři. Zajímalo ho všechno a na všechno se pořád vyptával,“ vylíčila podle agentury Nová Čína Sarah Landeová, která o tehdejším setkání s budoucím čínským prezidentem napsala vzpomínkovou knihu s názvem „Staří přátelé: Si Ťin-pchingův iowský příběh“.

Foto: Profimedia.cz

Si Ťin-pching na návštěvě v Iowě v roce 2012

Navzdory nabitému rozvrhu se Si Ťin-pching v roce 2012 při návštěvě USA u Landeových v Iowě znovu zastavil a strávil u nich hodinu. „Jste první Američané, se kterými jsem přišel do kontaktu. Pro mě jste Amerika vy,“ řekl tehdy čínský lídr starým známým z Iowy.

Přání Siově manželce k narozeninám

Vzpomínka na dávnou návštěvu USA nebyla jediným osobním momentem setkání amerického a čínského prezidenta. „Biden popřál Siově manželce všechno nejlepší k (brzkým) narozeninám – ona a Biden mají narozeniny ve stejný den.

Si řekl, že se stydí, ale kvůli tvrdé práci zapomněl, že jeho žena má příští týden narozeniny,“ napsal zpravodaj agentury AFP Shaun Tandon na sociální síti X.

Si a Biden se v San Francisku setkali poprvé osobně po 12 měsících. Hlavními závěry jejich jednání v luxusním venkovském domě Filoli nedaleko San Franciska byla dohoda, že velmoci obnoví komunikaci na úrovni armád i úředníků, kteří tvoří obrannou politiku; že rozšíří spolupráci v oblasti umělé inteligence, boji proti pašeráctví chemikálií potřebných k výrobě nelegálních drog nebo spolupráci na projektech studentských výměn.

V klíčovém tématu ohledně budoucnosti Tchaj-wanu si Biden a Si pouze vyměnili názory, průlom však nenastal. Čínský prezident Si Ťin-pching také naznačil, že Peking do Spojených států pošle další pandy velké „jako vyslance přátelství mezi čínským a americkým lidem“.

Udělali jsme skutečný pokrok, pochvaloval si Biden po jednání se Si Ťin-pchingem

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám