Hlavní obsah

Biden po společném jednání označil čínského prezidenta za diktátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco
Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden krátce po společném jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem řekl redaktorovi CNN, že čínskou hlavu státu považuje nadále za diktátora. Současně uvedl, že USA a Čína pokročily ve vzájemných vztazích.

Americký prezident Joe Biden jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingemVideo: AP

 
Článek

„No, dobrá, on jím je. Je diktátorem v tom smyslu, že je to chlápek, jenž řídí zemi, která je komunistickým státem, jenž je založen na zcela jiné formě vlády, než je ta naše,“ odpověděl Biden na otázku redaktora CNN M. J. Leeho Biden. „Nicméně jsme dosáhli pokroku,“ dodal.

Peking po několika hodinách označil Bidenův výrok o diktátorovi za „chybné a nezodpovědné tvrzení“. Když se šéf Bílého domu o Si Ťin-pchingovi podobně vyjádřil v červnu, Čína výrok označila za narušení její důstojnosti a za provokaci.

„Jedno z nejproduktivnějších jednání“

Středeční výrok by mohl ohrozit narovnání vztahů, protože diskuzi se Siem označil Biden za „jednu z nejkonstruktivnějších a nejproduktivnějších, kterou kdy vedli“.

Oba státníci se znají už z dob, kdy byli oba viceprezidenty svých zemí. Během jednání proto Biden podle CNN dokonce přál Siově ženě k narozeninám.

Biden a Si zahájili schůzku v Kalifornii

Amerika

Si během středečních rozhovorů vyzval USA, aby neplánovaly zadržovat Čínu, napsala čínská média. „Čína nemá žádný plán překonat nebo sesadit Spojené státy a Spojené státy by neměly plánovat zadržovat Čínu,“ řekl Si podle agentury Nová Čína.

„Obě strany by měly rozumět principům té druhé a nevyvolávat problémy nebo překračovat meze. Měly by více komunikovat, vést více dialogů a řešit rozdíly a nepříjemnosti klidně,“ dodal Si.

Oba vůdci podle této agentury „zdůraznili potřebu vzájemného respektu, mírové koexistence a udržování komunikace a předcházení konfliktům“.

Biden čínského prezidenta označil za diktátora už dřív

Čínského prezidenta Biden podobně označil už v červnu, kdy hovořil o únorovém přeletu čínského špionážního balonu nad Spojenými státy, který nakonec americké stíhačky sestřelily.

Důvodem, proč se podle něj tehdy Si rozčílil, když byl balon plný špionážního vybavení sestřelen, bylo to, že nevěděl, kde se přesně nachází. „To je pro diktátory velká ostuda. Když nevědí, co se stalo,“ podotkl Biden. Peking na jeho slova reagoval pobouřeně.

Tehdejší roztržka však oběma stranám nezabránila v rozhovorech zaměřených na zlepšení napjatých vztahů, které vyvrcholily středečním jednáním mezi státníky, poznamenal Reuters.

Čínský parlament letos v březnu zvolil do čela země Si Ťin-pchinga už potřetí. Ten je po desetiletí upevňování své moci považován za nejmocnějšího čínského vůdce od dob Mao Ce-tunga.

Udělali jsme skutečný pokrok, pochvaloval si Biden po jednání se Si Ťin-pchingem

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám