Hlavní obsah

Zelenská odmítla pozvání Bílého domu. Nechtěla sedět blízko Navalné, píše WP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského odmítla pozvání Bílého domu, aby se zúčastnila projevu amerického prezidenta Joea Bidena, který při něm přednese tradiční Zprávu o stavu Unie. Informoval o tom list Washington Post s tím, že důvodem bylo i to, že nechtěla sedět v blízkosti vdovy po zesnulém ruském opozičníkovi Alexeji Navalném. Čtvrtečnímu Bidenovu projevu nakonec nebude přihlížet ani jedna z žen, dodal deník.

Foto: Reuters

Olena Zelenská a Julija Navalná na archivních snímcích

Článek

Podle původních představ Bidenovy administrativy měly Olena Zelenská a Julija Navalná sedět poblíž první dámy Spojených států Jill Bidenové. Přítomnost obou žen, z nichž každá je symbolem odporu proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, měla projevu šéfa Bílého domu v Kongresu dodat patřičný lesk, informoval americký list.

Ukrajinské straně se ale nijak nezamlouvala představa, že by Zelenská a Navalná seděly blízko sebe, napsal deník s odvoláním na zdroje blízké Kyjevu. Připomenul přitom, že protikorupční aktivista Navalnyj, který minulý měsíc zemřel v sibiřském vězení, původně schvaloval ruskou anexi Krymu z roku 2014, ačkoliv později podpořil obnovení původních hranic Ukrajiny a odsoudil i ruskou invazi.

„Zatímco na Západě jsme o něm vždy uvažovali jako o někom, kdo statečně a odvážně bojoval proti Putinovi, na Ukrajině je Navalnyj vnímán jako někdo, kdo byl v souladu s ruským nacionalismem a imperialismem,“ řekl listu Washington Post Alina Poljaková, šéfka amerického nevládního Centra pro analýzu evropské politiky.

Nevím, jak bez tebe žít. Julia Navalná zveřejnila dojemný vzkaz manželovi

Evropa

Bílý dům: Má nabitý program

Bílý dům připustil, že Zelenská pozvání odmítla, zdůvodnil to však jejím nabitým rozvrhem. „Kvůli naplánovaným akcím včetně návštěvy dětí ze sirotčince v Kyjevě se bohužel nebude moci zúčastnit,“ oznámila Bidenova administrativa.

Do Washingtonu nepřijede ale ani vdova po Navalném. Mluvčí Navalného Kira Jarmyšová to vysvětlila její únavou. „Julija byla pozvána a zvažovala to, ale myslím, že všichni zapomněli na okolnosti, na jejichž základě se tak stalo. Julijin manžel zemřel před dvěma týdny. Neustále cestovala a dnes je poprvé doma. Jako každý člověk potřebuje čas na zotavenou,“ napsala s tím, že Navalná si nicméně pozvání „velmi váží“.

Bidenova administrativa přitom Zelenskou bezprostředně neinformovala, že Navalná se nakonec Bidenova projevu nezúčastní, napsal list Washington Post s tím, že nicméně nešlo o jediný důvod, proč Ukrajinci první dámu do Spojených států nevyslali.

Kyjev se podle deníku rovněž snaží ve Spojených státech pomoc Ukrajiny co nejvíce prezentovat jako nadstranickou záležitost, a proto se chtěl vyhnout tomu, aby byla příliš spojována s demokratickou administrativou. Zvláště v situaci, kdy rozhodnutí o další pomoci Ukrajině mají v rukou republikánští zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů.

Manžel děti vídá nanejvýš jednou týdně, žijeme paralelní životy, řekla Zelenská

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám