Hlavní obsah

Zdravotnice z Afriky svůj boj proti karanténě v USA vyhrála

– Washington

Úřady amerického státu Maine se v úterý definitivně dohodly se zdravotní sestrou Kaci Hickoxovou na režimu, který bude dodržovat až do 10. listopadu. Hickoxová pomáhala v západní Africe při péči o pacienty s ebolou a po návratu do USA na ni úřady uvalily nucenou karanténu. Ošetřovatelka proti ní však protestovala a soud ji později zrušil.

Foto: ČTK/AP

Kaci Hickoxová

Článek

Podle dohody, kterou dnes zástupci státu Maine s Hickoxovou podepsali v jejím domovském městě Fort Kent, se bude muset ošetřovatelka pozorovat a okamžitě hlásit případné příznaky nemoci. Jinak se ale smí volně pohybovat na veřejnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hickoxová po příletu ze Sierry Leone strávila víkend v nucené izolaci ve státě New Jersey. Ten povinnou karanténu uvalil na všechny zdravotníky vracející se z oblastí, kde je ebola. Hickoxová, která nevykazuje žádné známky nákazy, se proti karanténě ostře ohradila a podařilo se jí dosáhnout toho, že byla převezena do Maine. Izolaci ale nadále považovala za omezování osobních práv a soud jí dal nakonec za pravdu.

Státy se brání

Nucenou karanténu pro zdravotníky vracející se ze západní Afriky zavedlo několik amerických států včetně New Yorku, New Jersey či Kalifornie. Bílý dům ale varuje před zbytečnou panikou, která prý odradí lékaře a ošetřovatele od cest do postižených oblastí, kde je jejich pomoc zapotřebí.

Pro nucenou karanténu humanitárních pracovníků po návratu ze západní Afriky se v nedávném průzkumu vyjádřilo 75 procent Američanů.

Nejhorší epidemie eboly v dějinách už si v Libérii, Sieře Leone a Guineji vyžádala životy více než 4900 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám