Hlavní obsah

Washington zmrazil prodej zbraní Saúdům i Emirátům

Právo, doh

Spojené státy zmrazily prodej zbraní, na němž se dva arabské státy dohodly ještě s bývalou administrativou Donalda Trumpa.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

V prvním případě jde o kontrakt na padesát stíhaček F-35 a 18 dronů Reaper za 23 miliard dolarů, který Spojené arabské emiráty dostaly výměnou za diplomatické uznání Izraele. Druhým kontraktem je pak dodávka přesně naváděné munice pro Saúdskou Arábii za 478 milionů dolarů.

Anthony Blinken, nový americký ministr zahraničí, přezkoumání zbrojních dodávek odsouhlasených předchozí administrativou označil za standardní postup. Nový prezident, demokrat Joe Biden, je však pod silným tlakem značné části spolustraníků, aby kontrakty zrušil úplně. Podle zdrojů listu New York Times je zejména u dohody s Rijádem prakticky jisté, že neprojde.

Americké zbraně skončily v Jemenu v rukou radikálů

Blízký a Střední východ

Bidenova administrativa vůči Saúdské Arábii signalizovala tvrdší postoj jak v otázce lidských práv, tak především ohledně angažmá sunnitského království v občanské válce v Jemenu. Emiráty pak čelí kritice USA i kvůli podpoře sil Chalífy Haftara v Libyi, podotkl list Financial Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám