Hlavní obsah

V USA se loni nakazil každý třetí

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř třetina obyvatel USA se loni infikovala koronavirem. Tvrdí to studie, kterou zveřejnil časopis Nature. Autoři uvádějí že „69 procent populace zůstalo náchylných k virové infekci“.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Testovací místo na koronavirus v Los Angeles

Článek

Jeffrey Shaman z Kolumbijské univerzity a jeho kolegové odhadli podle webu webmd.com celkový počet nákaz na základě simulace šíření koronaviru ve všech 3 142 okresech Spojených států. Ze simulace jim vyplynulo, že v USA se loni nakazilo přes sto milionů lidí. Podle oficiálních údajů prodělalo infekci jen 19,6 milionu Američanů.

Studie ukázala i na obrovské rozdíly v počtu nákaz a úmrtí v jednotlivých státech USA, ba i v jednotlivých okresech, přičemž tyto rozdíly údajně přetrvávají. Shaman zároveň upozornil, že už loni klesla úmrtnost na nákazu více než dvojnásobně, totiž z 0,77 procenta v dubnu 2020 na 0,31 procenta v prosinci téhož roku. Podle autorů studie to může souviset se zlepšením diagnostiky i léčby, s lepší péčí o pacienty a také se snížením závažnosti onemocnění.

Unikl virus z laboratoře? Tajné služby odpověděly Bidenovi

Koronavirus

Nicméně i tak byla míra úmrtnosti na covid téměř čtyřikrát vyšší než odhadovaná úmrtnost na chřipku (0,0076 procenta při chřipkové epidemii v roce 2009). Joe Gerald, programový ředitel pro řízení veřejného zdraví na Arizonské univerzitě v Tucsonu, to označil za důkaz, že covid-19 je mnohem nebezpečnější než chřipka a že ostrá reakce na něj byla přiměřená.

Trvalá hrozba

Podle Jill Fosterové z Lékařské fakulty Minnesotské univerzity v Minneapolisu studie dokazuje i to, že „v případě covidu-19 se ani zdaleka neblížíme ke kolektivní imunitě – pokud něco takového v případě SARS-CoV-2 vůbec je“.

Covidových úmrtí v New Yorku je o 12 tisíc více, než se uvádělo, tvrdí guvernérka

Zahraniční

Čísla podle ní představují varování, že covid je třeba brát jako trvalou hrozbu. „Musíme si uvědomit, že v celé zemi doutná a pravidelně propuká infekce covidu-19. Liší se to podle zeměpisné polohy a ročních období způsobem, který je obtížné předvídat, až na to, že v daném okamžiku je pravděpodobně více nákaz, než dokážeme zjistit,“ řekla.

Ještě letos dalších sto tisíc obětí?

Od nynějška do konce roku může na covid zemřít až sto tisíc obyvatel USA. Podle stanice CBS to vyplývá z nejsledovanějšího prognostického modelu v zemi. Zdravotní experti tvrdí, že toto číslo lze srazit na polovinu, pokud budou téměř všichni nosit na veřejnosti roušky.

USA očekávají 200 tisíc nákaz denně. Úřady viní snadné terče

Koronavirus

Model Washingtonské univerzity předpokládá, že do začátku prosince zemře na covid 98 tisíc Američanů, takže celkový počet obětí dosáhne téměř 730 tisíc. Podle této prognózy se počet úmrtí do poloviny září zvýší na téměř 1400 denně a pak bude pomalu klesat. Nyní si nemoc vyžaduje v průměru 1100 úmrtí denně, zhruba tolik, co během března.

„Padesát tisíc životů můžeme zachránit pouhým nošením roušek. Tak důležité je chování,“ řekl Ali Mokdad, profesor zdravotnických měření na Washingtonské univerzitě v Seattlu.

„Chování (lidí) určí to, zda, kdy a nakolik trvale opadne současná vlna. Deltu nemůžeme zastavit v jejím vývoji, ale můžeme přes noc změnit své chování,“ přizvukuje Lauren Ancel Meyersová, šéfka sdružení pro modelování pandemie covidu-19 na Texaské univerzitě.

Podle ní je třeba zdvojnásobit používání roušek, omezit společenská setkání, zůstávat doma v případě onemocnění a nechat se očkovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám