Hlavní obsah

V USA se cvičí ukrajinští vojáci v ovládání sebevražedných dronů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Malý počet ukrajinských vojáků byl vycvičen v USA v ovládání sebevražedných dronů či vyčkávající munice Switchblade. Tento týden to podle agentury Reuters přiznal vysoký představitel amerického ministerstva obrany. Pak to potvrdil i jeho mluvčí. Sebevražedné drony už byly zaslány na Ukrajinu.

BEZ KOMENTÁŘE: Americké drony Switchblade® 600Video: AeroVironment Inc.

 
Článek

„Využili jsme příležitost vzít je na pár dnů stranou a poskytnout jim nějaký výcvik, zejména v použití dronů Switchblade,“ uvedl zdroj z Pentagonu k výcviku ukrajinských vojáků pod podmínkou zachování anonymity. Mluvčí Pentagonu John Kirby pak pro server The Hill dodal, že šlo o vojáky, kteří už byli v USA na výcviku a po návratu by měli cvičit další ukrajinské vojáky v používání těchto zbraní.

Podle anonymního zdroje se výcviku v používání sebevražedných dronů a dalších zbraní účastní méně než tucet vojáků. Do USA přiletěli ještě před začátkem ruské agrese na Ukrajinu.

„Očekáváme, že se vrátí na Ukrajinu docela brzo,“ dodal. Odmítl specifikovat, na jaké další zbraně byli vycvičeni. Mluvčí Kirby pak popřel, že dostali školení na jiné typy zbraní, ale mohlo by se to změnit, jak bude výcviková podpora pokračovat.

Na Ukrajině působili američtí poradci, ale byli staženi z Ukrajiny před vypuknutím války, aby se předešlo přímé konfrontaci mezi Rusy a americkými vojáky. Cvičili ukrajinské vojáky v ovládání nově dodaných zbraní, jako jsou protitankové střely Javelin a ruční protiletadlové střely Stinger.

Foto: aerovironment

Vypuštění Switchblade 600, je vidět, jak rozevírá křídla.

Agentura Reuters podotkla, že před válku Američané neměli ve výcvikovém programu zařazené školení pro použití sebevražedných dronů Switchblade. Původně na Ukrajinu ani nebyly dodávány.

První dodávky

V úterý americký ministr obrany Llyod Austin řekl, že Pentagon posílá na Ukrajinu dvě verze dronů Switchblade včetně jedné s protipancéřovou hlavicí, která by mohla pomáhat ničit ruské tanky.

Válka mění priority americké armády. Více peněz jde na družice a jadernou triádu

Válka na Ukrajině

„Switchblade 600 a 300 se dodají tak rychle, jak to jen půjde,“ řekl Austin při slyšení před sněmovní komisí pro ozbrojené síly. Jeho tajemnice pro mezinárodní bezpečnost Celeste Wallanderová řekla, že se Spojené státy zavázaly poslat na Ukrajinu stovku dronů Switchbalde, které vyrábí společnost AeroVironment.

Foto: Pool, Reuters

Lloyd Austin

Prvních sto dronů už bylo odesláno v rámci březnového balíčku pomoci Ukrajině v objemu 800 milionů dolarů, uvedl Bílý dům. Mělo jít o verzi 300 s hmotností dva kilogramy, která mohou být ve vzduchu čtvrt hodiny a mají dolet 10 km. Určené jsou pro ničení živé síly protivníka a lehkých vozidel. Kirby uvedl, že jsou už v Evropě, a možná dokonce na Ukrajině.

Foto: aerovironment

Vypuštění Switchblade 300je vidět, jak rozevírá křídla.

Drony ve verzi 600, které váží asi 20 kilogramů, mohou být ve vzduchu až 40 minut a dolétnou do vzdálenosti 40 km. Mají být podle agentury Bloomberg dodány v rámci vojenské pomoci v objemu 300 milionů dolarů, o níž informoval Pentagon v pátek. Podle některých zdrojů je však už v první dodávce desítka těchto dronů nesoucích stejnou hlavici jako protitanková střela Javelin.

„Jsem přesvědčen, že jakmile tam dostaneme první dodávku switchbladů, přijde od Ukrajinců okamžitě žádost o další,“ řekl už na konci března v Kongresu vrchní velitel amerických sil v Evropě Tod Wolters

Dron, nebo munice?

Americká armáda před označením bezpilotní letadlo upřednostňuje termín vyčkávající nebo lelkující munici (loitering munition), protože jde o jednoúčelové zařízení, které se nemůže vrátit.

Switchblade 300 je jednoduchý dron na jedno použití, jehož hlavici tvoří 40 mm granát. Jde o vyčkávající munici, která krouží nad cílovou oblastí, dokud se neobjeví cíl, na který zaútočí.

BEZ KOMENTÁŘE: Americké drony Switchblade® 300Video: AeroVironment Inc.

Vypouští se z jednoduché trubice. Má jednoduchá tandemová křídla a svislou ocasní plochu, které se po odpálení rozevřou a s jejichž pomocí se dron ovládá. Tlačnou vrtuli pohání malý elektromotor.

Útok lze kdykoli přerušit, jak z důvodů, že se objevil důležitější cíl, nebo aby nebyli zasaženi civilisté. Exploze granátu je usměrněná do jednoho směru, aby střepiny nelátaly všemi směry a snížilo se riziko vedlejších škod, proto se někdy Switchblade 300 označuje z létající brokovnici.

Operátor ovládá dron pomocí pozemního řídícího systému GCS.

Ovládání přes tablet

Nejjednodušší verze GCS je v tabletu s dotykovou obrazovkou, která má dosah pět kilometrů. Crysalis Ultralight GSC je doplněn o gamepad, který usnadňuje ovládání. Crysalis Tactical GCS pro četu má dosah ovládání až 20 km. Na Crysalis Tactical v podobě notebooku lze napojit i externí monitory a tablety. Ovládání je jednoduché, podobné jako u protitankové střely TOW, s tím rozdílem, že munice může na cíle čekat. Ze stanic se mohou současně ovládat i průzkumné drony RQ-11 Raven a RQ-20 Puma, které vyrábí stejná firma AeroVironment.

Pumy lze využívat současně se switchblady například k potvrzení úspěšnosti útoku. Cena Switchblade 300 v základní konfiguraci střely a GCS se uvádí zhruba ve výši 6000 dolarů (zhruba 135 tisíc korun).

Existuje i neozbrojená verze Switchblade nazvaná Blackwing určená pro průzkum, u které hlavici nahrazují další baterie, což prodlužuje dobu působení nad terénem.

Switchblade lze použít i k ničení dronů.

Nasazen v Afghánistánu

Systém byl vyvíjen pro potřeby války v Afghánistánu, pro malé jednotky, zejména hlídky, aby nemusely hned volat vzdušnou podporu. Střely Javelin pro ně byly příliš velké, těžké a drahé na to, aby se používaly k ničení vojáků nebo pickupů. Vojáci věděli o nepříteli, protože ho zpozorovaly malé dony RQ-11 Raven, ty však nejsou ozbrojené a nemohly nepřítele ničit. Proto se vyvinul switchblade.

V Afghánistánu jich bylo nasazeno asi 4000, údajně s úspěchem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám