Hlavní obsah

V USA podlehlo covidu skoro 3000 zdravotníků, třetina neměla dobré ochranné pomůcky

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech zemřelo už 2921 zdravotníků nakažených novým koronavirem, plyne z dat specializovaného webu Lost on the frontline, kterou provozuje agentury Kaiser Health News (KHN) a list The Guardian. Třetina z nich neměla dobré ochranné pomůcky.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Zdravotní sestra Dania Limapvé (vpravo) pomáhá v losangeleské nemocnici své kolegyni Adrianě Volynskyové si navcléci ochranný oděv.

Článek

Cílem projektu je zjistit všechny zdravotníky, kteří během pandemie podlehli covidu-19. Už nyní jsou jím zjištěné počty vyšší než ty oficiálně uváděné. Většina obětí z řad zdravotníků je mladší 60 let a jen třetina připadá na bělochy.

Podle zjištění KHN a novinářů listu The Guardian u třetiny obětí panuje podezření na nedostatečné vybavení ochrannými pomůckami.

Jedním ze zdravotníků, kteří nemoci podlehli, je 39letý Vincent DeJesus, který si svému bratrovi Neilovi stěžoval, že má strávit většinu času s covid pozitivními v nemocnici v Las Vegas jen v chirurgické roušce. Vincent zemřel 15. srpna.

Zemřela i 68letá Sue Williamsová-Wardová, která pomáhala v domově pro seniory v Indianopolisu, kde za 13 dolarů za hodinu koupala, oblékala a krmila jeho obyvatele, aniž by dostala jakékoli ochranné pomůcky. Zemřela 2. května poté, co byla šest týdnů intubována, uvedl její manžel.

V USA zemřela na covid černošská lékařka, nechtěli ji léčit

Amerika

„Skutečností je, že nedostatek osobních ochranných pomůcek vystavil naše lékaře, sestry a pečovatele smrtelnému nebezpečí,” uvedl oregonský senátor Ron Wyden.

Klíčové je vědět, kde se nakazili 

Projekt Lost on the frontline vyzval příští americkou administrativu, aby vyšetřila příčiny úmrtí zdravotníků a lépe je monitorovala. „Otázkou je, kde se nakazili,“ řekl člen poradního týmu budoucího prezidenta Joea Bidena Michael Osterholm. „To je jasně klíčová otázka, na kterou potřebujeme znát odpověď, ale my ji nemáme,“ dodal.

Mezi oběťmi je i 41letá sestra Kindra Ironsová, která zemřela 1. prosince. Během týdne navštívila doma sedm nebo osm nakažených, jak ale uvedl její manžel, měla vždy ochranný oděv, masku s filtrem FFP 95 a ochranný štít.

Reklama

Výběr článků

Načítám