Hlavní obsah

V Senátu začal proces s Trumpem. Jak bude probíhat a čím skončí?

Washington

V americkém Senátu v úterý v 19:00 SEČ začal druhý proces s donedávna nejsledovanějším mužem USA a bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Poslanci jej v ústavní žalobě viní z podněcování ke vzpouře v souvislosti s výtržnostmi jeho příznivců v budově Kapitolu na začátku ledna.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Donald Trump na Andrewsově spojené základně v Marylandu pronáší svou poslední prezidentskou řeč

Článek

Trump se stal prvním šéfem Bílého domu, který ústavní žalobě čelí dvakrát. K jeho odsouzení je potřeba dvoutřetinové většiny v Senátu. Padesátka demokratů tak musí ve stočlenném kabinetu přesvědčit alespoň 17 republikánů, což se nejspíš nepovede.

Biden v úspěch impeachmentu nevěří

Zahraniční

„Na 95 procent si jsem jistý, že bude zproštěn viny,“ uvedl politolog Chris Haynes pro NBC.

O pravděpodobnosti tohoto úsudku napovědělo zhruba dva týdny staré hlasování v Senátu o námitce republikánů o protiústavnosti nadcházejícího procesu. Senát ji tehdy smetl ze stolu, ale k padesátce demokratů se přidalo pouze pět republikánů.

Proč byl Trump obžalován?

Sněmovna reprezentantů o obžalování Trumpa formálně rozhodla 13. ledna. V hlasování rozhodla poměrem 232 ku 197 hlasům, stačila přitom prostá polovina. Proti Trumpovi se „ozvalo“ deset republikánů. V textu ústavní žaloby stojí, že se tehdy ještě jako prezident USA provinil tím, že podnítil svými slovy vzpouru svých příznivců, kteří vtrhli do budovy Kapitolu 6. ledna.

Trump odmítl žádost, aby před Senátem svědčil pod přísahou

Amerika

Právě Trump krátce před útokem vystoupil před publikum a nabádal ho k pochodu směrem na Kapitol. „Pokud nebudete bojovat jako v pekle, pak už žádnou zemi nebudete mít. Pojďme ke Kapitolu a pokusme se našim slabým republikánům předat hrdost a odvahu, kterou potřebují, aby si vzali zpět naši zem,“ řekl svým příznivcům.

V důsledku následujících útoků na Kapitol zemřelo pět lidí.

Průběh procesu

  • Soud začne v úterý v 19:00 SEČ. Následovat bude rozprava o ústavnosti, která podle plánu, na kterém se shodli šéfové obou senátních komor Chuck Schumer (dem.) a Mitch McConnell (rep.), bude trvat nanejvýš čtyři hodiny. Senát pak bude opět hlasovat o ústavnosti procesu. V tomto případě stačí prostá většina.
  • Pokud hlasování projde, dostanou obě strany celkem 16 hodin, které musí být rozděleny po osmi hodinách do dvou dnů, na svou argumentaci.
  • Po argumentaci dostanou senátoři celkem čtyři hodiny na dotazy vůči obžalobě i obhajobě.
  • Další čtyři hodiny pak dostanou obě strany k tomu, aby přesvědčily Senát o schválení svých svědků či dokumentů.
  • Schválí-li Senát dokumenty a svědky, začne jejich výslech. Ten se může protáhnout. Sám Donald Trump odmítl před Senátem vypovídat, demokraté o jeho svědectví ani nestojí. „Už to, že odmítl vypovídat pod přísahou v Senátu, je důkazem jeho viny,” uvedl člen obžaloby Jamie Raskin.
  • Po výsleších dostanou obě strany dohromady čtyři hodiny, aby prezentovali své závěrečné argumenty.
  • Senát bude hlasovat.

Kdo povede obžalobu a obhajobu?

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová vybrala devět zástupců Demokratické strany, kteří povedou obžalobu. Hlavním tzv. manažerem impeachmentu obžaloby bude Jamie Riskin. Osmapadesátiletý profesor ústavního práva, který je členem Kongresu od roku 2017, povede proces jen několik týdnů poté, co v 25 letech zemřel jeho syn Thomas.

Dalšími zástupci obžaloby budou Diana DeGetteová, David Cicilline, Joaquin Castro, Eric Swalwell, Ted Lieu, Joe Neguse, Madeleine Deanová a Stacey Plaskettová.

Trumpův tým právníků doznal hodně změn. Jeho nedávno ještě hlavní právník Rudy Giuliani ho zastupovat nebude. Podle svých slov proto, že bude vystupovat jako svědek. Obhajobu tak povedou Bruce Castor a David Schoen.

Trumpovi právníci cupovali ústavní žalobu jako politické divadlo

Amerika

Schoen v minulosti zastupoval Trumpova dlouholetého spojence Rogera Stonea. Ten byl v únoru loňského roku odsouzen na 40 měsíců do vězení. Byl shledán vinným v sedmi bodech obžaloby včetně lhaní Kongresu, ovlivňování svědka a maření vyšetřování FBI o ruském vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016. V prosinci 2020 udělil Trump Stoneovi milost.

Jak dlouho bude soud před Senátem probíhat, není jisté. Zřejmě se ale bude jednat o rychlejší proces než v případě první ústavní žaloby proti Trumpovi, která trvala tři týdny.

Hlasování v Senátu naznačilo, že žaloba na Trumpa zřejmě neuspěje

Amerika

Právě Schoen NBC řekl, že očekává, že se soud protáhne „alespoň přes víkend“. Už jen z důvodu, že úspěšně požádal o přerušení procesu od pátečního západu slunce do nedělního odpoledne kvůli židovskému svátečnímu dni šabatu.

O čem se budou strany dohadovat?

Obě strany na úvod dostanou prostor pro svou argumentaci. Demokraté zakládají svou obžalobu na tom, že Trump nese osobní zodpovědnost za události z Kapitolu a že tak učinil v rámci svého úsilí změnit výsledek listopadových prezidentských voleb, ve kterých prohrál se současným prezidentem Joem Bidenem.

Trumpovi právníci nařkli demokraty z politického oportunismu a tzv. Trumpovského duševního syndromu, což je v USA pejorativní označení pro iracionální kritiku Donalda Trumpa, která nebere ohledy na jeho skutečné politické činy.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Obě strany už teď v zákulisí vedou spory o to, zda je žaloba vůbec v souladu s ústavou, když Trump už svou funkci v Bílém domě nezastává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám