Hlavní obsah

USA nebudou nečinně přihlížet dění ve Venezuele, hrozil Pence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cartagena

Spojené státy nebudou pouze přihlížet, jak se z Venezuely stává diktatura, protože takový vývoj ohrožuje bezpečnost celé západní polokoule, řekl v pondělí v Kolumbii americký viceprezident Mike Pence. Washington podle něj vynaloží veškeré ekonomické a diplomatické úsilí, aby ve Venezuele byla obnovena demokracie.

Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP

Americký viceprezident Mike Pence (vpravo) s kolumbijským prezidentem Juanem Manuelem Santosem

Článek

„Prezident Trump řekl velmi jasně, že nebudeme stát mimo, zatímco se Venezuela stává diktaturou,” řekl Pence novinářům v Cartageně. Dodal, že politická krize ve Venezuele ohrožuje bezpečnost a prosperitu celé západní polokoule, včetně Spojených států.

Venezuelská krize je jedním z hlavních témat Penceovy cesty; už v neděli o ní viceprezident jednal s kolumbijský prezidentem Juanem Manuelem Santosem. Ten Pence vyzval, aby se USA vyhnuly vojenskému řešení, o kterém se jako o jedné z možností o víkendu zmínil americký prezident Donald Trump. Santos při setkáním s Pencem zopakoval, že tlak na autoritářský režim ve Venezuele musí pokračovat, ale mírovými prostředky.

„Jak už řekl prezident Trump, máme mnoho variant, a prezident věří, že spolu s našimi spojenci v Latinské Americe dosáhneme mírového řešení krize, se kterou se potýká venezuelský lid,” uvedl v neděli Pence při setkání s kolumbijským prezidentem.

300 tisíc uprchlíků

Pence, který je od neděle na své první cestě po několika zemích Latinské Ameriky, se v Cartageně setkal s venezuelskými uprchlíky. V celé Kolumbii žije podle odhadu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) asi 300 000 Venezuelanů.

V posledních týdnech přechází hranice z Venezuely do Kolumbie denně na 25 000 lidí, většinou proto, aby nakoupili základní potraviny a léky, kterých se jim v zemi stižené ekonomickou i politickou krizí nedostává. Zhruba každý desátý ale v Kolumbii zůstane, někteří z obav před represemi od venezuelských úřadů.

Penceovu cestu do Kolumbie kritizoval v pondělí venezuelský ministr informací Ernesto Villegas: „USA a jejich satelit Bogotá se nám snaží dávat lekce z demokracie, a přitom poskytují ochranu neonacistům na svém území.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám