Hlavní obsah

EMA: Mezi nežádoucí účinky vakcíny AstraZeneca je třeba dát i těžké alergie

– Brusel

Závažné alergické reakce by měly figurovat na seznamu nežádoucích vedlejších účinků vakcíny společnosti AstraZeneca proti covidu-19, uvedla v pátek Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Vakcína společnosti AstraZeneca

Článek

EMA tak reagovala na tento typ obtíží zaznamenaný v Británii, píše agentura AFP. Britsko-švédská farmaceutická společnost AstraZeneca přitom odmítla obavy ze závažných vedlejších účinků své vakcíny, uvádí agentura DPA.

Evropský regulátor ve své zprávě uvádí, že „doporučuje aktualizaci informací o produktu a zahrnutí anafylaxe a přecitlivělosti (alergické reakce) mezi vedlejší účinky”. Návrh se zakládá na 41 případech závažných alergických reakcí po podání přibližně pěti milionů dávek vakcíny v Británii.

Výhody AstraZeneky převažují nad riziky, uklidňuje EMA vystrašené země

Koronavirus

Obavy z krevních sraženin

Bezpečnostní komise EMA také zkoumá „všechny případy tromboembolických příhod a další události související s krevními sraženinami po očkování přípravkem AstraZeneca”, píše se v prohlášení. Úřad tím reaguje na rozhodnutí Dánska a dalších zemí pozastavit očkování tímto přípravkem.

Koncern AstraZeneca odmítá obavy kolem své vakcíny proti covidu-19, napsala v pátek agentura DPA. Společnost podle ní uvedla, že po analýze dat týkající se bezpečnosti přípravku nic nenasvědčuje tomu, že by v případě její vakcíny hrozilo zvýšené riziko vzniku plicní embolie nebo hluboké žilní trombózy.

Dánsko a Norsko pozastavily očkování AstraZenekou, jeden člověk umřel a několik jich mělo krevní sraženiny

Evropa

Mluvčí AstraZeneky uvedl, že se to týká všech věkových skupin lidí bez rozdílu pohlaví, zemí nebo šarží vakcíny. „Ve skutečnosti se tyto potíže mezi očkovanými objevují vzácněji než mezi ostatní populací,” tvrdí mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám