Hlavní obsah

Úřadující ministr vnitřní bezpečnosti USA Chad Wolf rezignoval

Washington

Úřadující ministr vnitřní bezpečnosti Spojených států Chad Wolf oznámil rezignaci. Připojí se k dalším členům končící administrativy prezidenta Donalda Trumpa, kteří odstoupili po událostech z minulého týdne, kdy dav Trumpových přívrženců načas obsadil budovu Kongresu.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký ministr pro vnitřní bezpečnost Chad Wolf

Článek

Wolf v pondělí zveřejnil na Twitteru rezignační dopis, v němž svou demisi připsal „nejnovějším událostem“ včetně soudního rozhodnutí, které označilo jeho jmenování do pozice úřadujícího ministra vnitřní bezpečnosti za nezákonné. Uvedl také, že ve funkci skončí ještě týž den v 23:59.

Nejhorší prezident, řekl o Trumpovi Schwarzenegger s mečem Barbara Conana v ruce

Zahraniční

V čele ministerstva stál 14 měsíců. Vpád výtržníků do budovy Kongresu označil za „tragický a odporný“. Den po středečních událostech vyzval Trumpa, aby násilí na Kapitolu odsoudil. Prezident následně stáhl jeho nominaci na pozici řádného ministra vnitřní bezpečnosti.

V souvislosti s útokem na Kapitol se vyšetřuje 25 případů terorismu

Amerika

Sídlo amerického Kongresu minulý týden během schůze k volebním výsledkům napadl dav Trumpových stoupenců, přičemž výtržnostem výrazně přispěl sám prezident. Šéf Bílého domu soustavně šířil nepravdivé a nepodložené informace o průběhu a výsledku voleb, na mítincích i na sociálních sítích burcoval své voliče a jen těsně před vypuknutím nepokojů své příznivce vyzval k pochodu na Kapitol. V důsledku nastalého chaosu zemřelo pět lidí.

Přísný trest pro všechny, kdo útočil na Kapitol, žádají americká média

Amerika

Wolf opouští ministerstvo v době, kdy úřady přijímají mimořádná bezpečnostní opatření spojená s inaugurací nově zvoleného prezidenta Joea Bidena 20. ledna. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podle médií varoval před plány na ozbrojené protesty nejen v hlavním městě Washingtonu, ale také u všech 50 státních kapitolů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám