Hlavní obsah

Nejhorší prezident, řekl o Trumpovi Schwarzenegger s mečem Barbara Conana v ruce

Novinky, Michael Švarc

Herec a někdejší republikánský guvernér amerického státu Kalifornie Arnold Schwarzenegger se pustil do dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa. Ve velmi emotivním vzkazu nahraném na sociální sítě uvedl, že si ho dějiny budou pamatovat jako nejhoršího prezidenta vůbec. Reagoval tak na útok z minulého týdne, kdy skupina Trumpových přívrženců pronikla do Kapitolu.

Foto: Facebook Arnolda Schwarzeneggera

Arnold Schwarzenegger označil Trumpa za nejhoršího prezidenta v dějinách.

Článek

Hvězda amerických akčních filmů a pozdější politik Schwarzenegger vyzval Američany k jednotě a připomněl slova Theodora Roosevelta, že patriotismus znamená být věrný své zemi, nikoli konkrétnímu prezidentovi. „Potřebujeme se uzdravit. Nikoli jako republikáni či demokraté, ale jako Američané. Nezávisle na vaší politické příslušnosti vás prosím, abyste se mnou popřáli nově zvolenému prezidentu Bidenovi mnoho úspěchů,“ uvedl Schwarzenegger v téměř osmiminutovém videu.

V něm mimo jiné odsoudil středeční útok na Kapitol, při kterém Trumpovi příznivci tuto vládní budovu poničili, vymlátili okna a uvnitř demolovali zařízení.

Schwarzenegger připomněl, že se narodil v poválečném Rakousku, kde museli lidé o demokracii rovněž bojovat. Útok na Kapitol pak přirovnal ke Křišťálové noci, během níž nacisté v listopadu 1938 rabovali a ničili židovské obchody, školy i domovy.

„Všechno to začalo lžemi, lžemi, lžemi a netolerancí. Jelikož jsem z Evropy, viděl jsem z první ruky, jak se věci mohou vymknout kontrole,“ uvedl herec s tím, že vyrůstal ve společnosti, která si v sobě nesla zločiny i traumata války.

Demokracie je jako meč

„Vím, že v této zemi panuje strach, že by k něčemu podobnému mohlo dojít. To si nemyslím, ale musíme se mít na pozoru před katastrofálními následky sobectví a cynismu,“ vzkázal někdejší kalifornský guvernér s tím, že právě Donald Trump sytil své přívržence lžemi, které nakonec vedly až k útoku na Kapitol. „Prezident Trump jako lídr zklamal,“ doplnil.

Schwarzenegger ve videu vytáhl také meč z filmu Barbar Conan, kde si zahrál titulní roli. Na něm pak vysvětlil, že meč se kalením stává silnějším a odolnějším, a stejně tak i demokracii je potřeba kalit a utužovat.

Podle něj byla americká demokracie kalena v minulosti válkami, bezprávím i povstáními. „Vyšli jsme silnější, protože jsme si uvědomili, co můžeme ztratit,“ řekl.

Trump dovládne, ale demokraté mu mohou zakázat další kandidaturu

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám