Hlavní obsah

Přísný trest pro všechny, kdo útočil na Kapitol, žádají americká média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Každý, kdo se ve středu 6. ledna dostal násilně do Kapitolu, by měl být zatčen, souzen a přísně potrestán, apelují na bezpečnostní úřady americká média. Není to otázka pomsty, ale je to nejlepší způsob, jak pomocí trestu odradit od páchání dalších zločinů, píše například server vox.com. Dosud bylo zadrženo a obviněno z domácího terorismu 25 lidí, další desítky jsou vyšetřovány, píše agentura Reuters.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Trumpovi příznivci vtrhli do Kapitolu

Článek

Vyšetřování středečního útoku výrazně napomohli sami protestující, když útok na Kapitol natáčeli a živě vysílali na sociálních sítích, nebo ochotně pózovali pro fotografie, kde okupují kanceláře politiků či je drancují. Díky těmto důkazům se policii daří rychle identifikovat účastníky zteče.

Asi nejznámějšími tvářemi, které jsou mezi obviněnými, je polonahý muž s bizarní čelenkou tvořenou rohy a kožešinou nebo muž, který se vloupal do kanceláře Nancy Pelosiové, šéfky dolní komory Kongresu.

V souvislosti s útokem na Kapitol se vyšetřuje 25 případů terorismu

Amerika

Účastníci útoku na Kapitol se dostávají pod tlak. Kromě reálné hrozby, že budou vyšetřováni ze strany úřadů, jsou konfrontováni třeba i se spekulacemi, že aerolinky sestavily „speciální seznam podezřelých cestujících“.

O něm psal uživatel Twitteru, který vystupuje pod jménem @ExpertMilkshake. Na seznamu mají být podle něj uvedena jména lidí, kteří se účastnili středeční akce. Ti prý až do ukončení vyšetřování nesmějí na palubu letadel. Uživatel se ve svém tweetu odvolával na video zveřejněné na síti TikTok, kde měl být údajný účastník protestu vykázán z domácího letu. Dotyčný v emočním projevu na videu tvrdí, že byl „vyhozen z letadla“ a označen jako „terorista“. Věrohodnost videa nelze spolehlivě ověřit.

Po událostech v Kapitolu se nicméně objevilo několik upozornění, že se lidé mohou ocitnout na černé listině z různých důvodů. Třeba mluvčí Alaska Airlines Ray Lane uvedl, že tyto aerolinky nově nebudou přepravovat 14 cestujících, kteří během pětihodinového letu z Washingtonu do Seattlu „obtěžovali členy posádky, byli hluční, hádali se a nenosili roušky”.

Federální letecká správa zase na Twitteru konstatovala, že na seznamu podezřelých cestujících se může ocitnout kdokoli, kdo fyzicky napadne nebo napadením vyhrožuje jakékoli osobě cestující na palubě letadla včetně posádky. „Takovým lidem hrozí trest ve výši až 35 tisíc dolarů (zhruba 755 tisíc korun) či dokonce vězení,” stojí ve vyjádření.

Tlak se stupňuje i v on-line světě. Amazon třeba oznámil, že od pondělního rána zablokuje sociální síť Parler, která je oblíbená u příznivců ultrapravice. V e-mailu společnost napsala, že Parler představuje „skutečné riziko pro bezpečnost“.

„Zaznamenali jsme neustálý nárůst násilného obsahu, což je porušení našich podmínek pro poskytování služby,“ stojí ve vyjádření.

Američtí agenti zatkli muže, který chtěl v přímém přenosu popravit šéfku sněmovny Pelosiovou

Amerika

Trumpovi příznivci narušili středeční zasedání obou komor amerického zákonodárného sboru, který měl potvrdit Bidenovo vítězství v listopadových prezidentských volbách. Vyburcován Trumpovými slovy o volebních podvodech, pro něž prezident nepředložil důkazy, vtrhl dav do sídla Kongresu a ničil a kradl tamní vybavení. Nepokoje si vyžádaly život pěti lidí, desítky dalších utrpěly zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám