Hlavní obsah

Únik vojenských dokumentů je pro USA bezpečnostním rizikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Únik utajovaných amerických vojenských dokumentů, které se v posledních dnech objevily na sociálních sítích, představuje z hlediska bezpečnosti Spojených států značné riziko, uvedl v pondělí mluvčí Pentagonu. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Pentagon

Článek

Materiály, jež se týkají především Ukrajiny, se podle amerického ministerstva obrany zdají být autentické, v některých případech ale zřejmě byly upraveny.

Ministerstvo obrany „nepřetržitě pracuje na zjištění rozsahu šíření informací“ a jejich pravdivosti, řekl v pondělí novinářům mluvčí amerického ministerstva obrany Chris Meagher. Skutečnost, že tyto dokumenty kolují on-line, podle něj představuje „velmi vážné riziko pro národní bezpečnost a může potenciálně podporovat dezinformace“. Uniklé dokumenty označil za „vysoce utajovaný citlivý materiál“.

Dokumenty jsou v podobném formátu, ve kterém se podává „aktuální denní hlášení vysoce postaveným americkým představitelům o operacích týkajících se Ruska a Ukrajiny“, uvedl Meagher. Pentagon nyní zkoumá, kdo všechno k nim mohl mít přístup a jakým způsobem jsou dotčené informace šířeny.

Ukrajina změnila své vojenské plány kvůli úniku dokumentů z Pentagonu, tvrdí CNN

Zahraniční

Uniklý materiál podrobně popisuje plány USA a NATO na posílení ukrajinské armády před plánovanou ofenzivou proti ruským jednotkám. Agentura Reuters uvedla, že některé dokumenty jsou na internetu dostupné už od března. Investigativní novináři včetně webu Bellingcat tvrdí, že dokumenty mohly na diskuzní platformě Discord kolovat i celé měsíce.

Rychle je rozšířily zejména proruské kanály na Telegramu. Podle Kyjeva obsahují smyšlené údaje, nepřesnosti se podle amerických činitelů objevily mimo jiné v seznamu odhadů obětí na ruské i ukrajinské straně.

V tuto chvíli „nevíme, kdo za tím stojí, a nevíme, jaký je jejich motiv“, uvedl v pondělí bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Potvrdil také, že alespoň některé z dokumentů byly upraveny, administrativa se nicméně snaží teprve ověřit jejich pravost v plném rozsahu.

Pentagon už dříve informoval, že prošetří, jak se dokumenty dostaly na veřejnost. Americký ministr obrany Lloyd Austin se o jejich úniku podle mluvčího poprvé dozvěděl ve čtvrtek 6. dubna a od pátku vede o problému pravidelné brífinky s vysoce postavenými představiteli.

Minulý týden byl o dokumentech informován i americký prezident Joe Biden, který o nich patrně bude v nadcházejících dnech hovořit se spojenci, uvedl Kirby. Už v úterý se Biden setká s britským premiérem Rishim Sunakem při návštěvě Severního Irska.

USA špehovaly Zelenského, uvádí se v uniklých dokumentech

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám