Hlavní obsah

Ukrajina změnila své vojenské plány kvůli úniku dokumentů z Pentagonu, tvrdí CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli úniku tajných plánů Američanů pro Ukrajinu, muselo ukrajinské vedení změnit některé své vojenské plány, uvedla televize CNN. Pentagon vyšetřuje možné dopady úniku dokumentů na americkou bezpečnost.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na frontě poblíž Vuhledaru

Článek

Ukrajina kvůli úniku změnila některé své vojenské plány, řekl televizi CNN zdroj blízký ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

„Ministerstvo obrany nadále přezkoumává a posuzuje platnost vyfotografovaných dokumentů, které kolují na sociálních sítích a podle všeho obsahují citlivý a vysoce utajovaný materiál,“ uvedla Sabrina Singhová z tiskového oddělení Pentagonu a dodala: „Vyšetřování se zaměřilo na posouzení dopadu těchto uniklých dokumentů na národní bezpečnost USA, stejně jako na naše spojence a partnery.“

Únik podle zdrojů CNN přiměl Pentagon, aby podnikl kroky ke zpřísnění kontroly toku přísně tajných dokumentů, které jsou běžně dostupné stovkám lidí ve vládě.

Utajované dokumenty týkající se vojenských operacích na Ukrajině, ale také Blízkého východu a Číny se objevily minulý týden na sociálních sítích. Není jasné, jak se dokumenty na internet dostaly. Podle analytiků mohlo uniknout více než 100 dokumentů.

Zda jsou dokumenty pravé, není jasné. Některé části se podle odborníků zdají autentické a Rusku poskytnou cenné informace, jako jsou harmonogramy dodávek zbraní, počty ukrajinských vojáků a další válečné detaily. Uniklé plány jsou pět týdnů staré, nabízejí tedy pohled na to, co ukrajinské jednotky potřebovaly k 1. březnu.

Noční můra Pentagonu. Unikla další várka tajných plánů o Ukrajině, ale i Číně a Blízkém východu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám