Hlavní obsah

USA špehovaly Zelenského, uvádí se v uniklých dokumentech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z utajovaných dokumentů, které v posledních dnech unikly na sociální sítě a jež podrobně popisují plány Spojených států na Ukrajině, odhalil, že USA špehovaly ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vyplývá to z analýzy serveru CNN. Pentagon nadále vyšetřuje možné dopady úniku dokumentů na americkou bezpečnost.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

To, že Spojené státy ukrajinského prezidenta špehovaly, není podle zdroje blízkého Zelenskému překvapivé. Ukrajinští představitelé jsou však únikem těchto informací hluboce frustrovaní, napsal v pondělí server CNN, který provedl analýzu celkem 53 uniklých dokumentů.

Přestože špionáž je nevyhnutelnou součástí fungování amerických zpravodajských služeb, frustrovaní jsou také diplomaté. Ti pro CNN uvedli, že celý incident škodí pověsti Spojených států.

Podle zprávy amerických zpravodajských služeb uvedené v uniklém dokumentu měl například Zelenskyj koncem února „navrhnout zaútočit na místa ruského nasazení v Rostovské oblasti“ bezpilotními letouny, protože Ukrajina nemá k dispozici zbraně dlouhého doletu schopné dosáhnout takové vzdálenosti.

Ukrajina změnila své vojenské plány kvůli úniku dokumentů z Pentagonu, tvrdí CNN

Zahraniční

Zda jsou dokumenty pravé, není jasné. Některé části dokumentů se podle odborníků zdají autentické a Rusku poskytnou cenné informace, jako jsou harmonogramy dodávek zbraní, počty ukrajinských vojáků a další válečné detaily. Televize CNN s odkazem na zdroje blízké prezidentovi Zelenskému uvedla, že Ukrajina kvůli úniku tajných informací pozměnila své vojenské plány.

Uniklé plány jsou pět týdnů staré, nabízejí tedy pohled na to, co ukrajinské jednotky potřebovaly k 1. březnu.

Noční můra Pentagonu. Unikla další várka tajných plánů o Ukrajině, ale i Číně a Blízkém východu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám