Hlavní obsah

V Minneapolisu hoří obchody, lidé trestají smrt černocha

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis
Aktualizováno

Rabování, vandalismus, značné škody na majetku i útoky na policisty. Tak vypadá situace v americkém městě Minneapolis, kde se lidé bouří kvůli smrti černocha George Floyda. Uvedla to agentura Reuters. Muž před dvěma dny zemřel poté, co mu bělošský policista několik minut klečel na krku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Minneapolisem zmítají tvrdé nepokoje po smrti neozbrojeného černocha, který zemřel po zásahu policieVideo: Reuters

 
Článek

Stovky demonstrantů se zakrytými tvářemi zaplnily ve středu večer ulici u policejní stanice, poblíž které přišel asi čtyřicetiletý černoch o život. Demonstranti také zapálili několik podniků, například fastfood Wendy’s, firmu Dollar General a několik obchodů s autodíly.

V USA zemřel černoch, kterého zaklekl bělošský policista

Amerika

„Současnou situaci vyprovokovala sama policie a musí to pochopit,“ řekl pro CBS jeden z demonstrantů. Ti teď na strážce zákona útočí kameny nebo slzným sprejem.

Být černochem v USA by nemělo být rozsudkem smrti.
Starosta Minneapolisu Jacob Frey

Středeční protest vyvrcholil ve chvíli, kdy se několikatisícový dav shromáždil před provizorními bariérami před policejní stanicí a alespoň slovně útočil na přítomné policisty a posmíval se jim.

Nezabíjejte mě, prosil zatčený

Demonstranty vyhnal do ulic pondělní incident, kdy policisté vyrazili zatknout muže, který se v samoobsluze prokázal padělaným dokumentem totožnosti. Hlídka Floyda našla opilého v jeho autě. Podle policistů se fyzicky bránil zatčení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brutální zásah policie proti Georgovi Floydovi.Video: DARNELLA FRAZIER, AP

Na videu zasahující policista klečí podezřelému několik minut na krku. Přihlížející policistu varovali, že jeho zákrok je přehnaný a že Floyd krvácí z nosu. Sám zatčený policistům říkal, že nemůže dýchat, a prosil, aby ho nezabíjeli.

Vedení minneapoliské policie hned druhý den propustilo čtveřici příslušníků sboru, kteří byli do incidentu zapleteni. Starosta Jacob Frey se na Facebooku omluvil místní černošské komunitě se slovy, že „být černochem v USA by nemělo být rozsudkem smrti“.

Prezident Donald Trump na Twitteru napsal, že smrt Floyda již vyšetřuje ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI). „Požádal jsem, aby se vyšetřování urychlilo, a velmi oceňuji práci, kterou odvádějí místní pořádkové složky,” napsal Trump.

Reklama

Výběr článků

Načítám